Vrouwen verdienen meer steun van de Europese Unie

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Monday, March 13 2017, 3:53.

Vrouwen zijn minder intelligent, zwakker en kleiner, vindt mijn Poolse collega-Europarlementariër Janusz Korwin-Mikke. Het lijkt erop dat de heer Mikke zich bedreigd voelt en daarom zo om zich heen slaat. Eigenlijk zouden we het optreden volledig moeten negeren, maar helaas is het nog steeds slecht gesteld met de behandeling van vrouwen in Europa.

Op het gebied van gelijke rechten voor man en vrouw krijgt de Europese Unie een rapportcijfer 5,3 van het Europese Instituut voor Gendergelijkheid. En als het gaat over een eerlijke verdeling van huishoudelijke taken krijgt Europa slechts een 3,8. Dat werd vandaag duidelijk naar voren gebrachten tijdens het debat in het Europees Parlement over gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

Gemiddeld houdt 77 % van de vrouwen in de EU zich dagelijks minstens één uur bezig met koken en het huishouden, vergeleken met slechts 24 % van de mannen. Vrouwen blijven veel meer verantwoordelijkheid nemen in het verzorgen van het gezin.

Vrouwen doen naast betaald werk vaak nog uren extra werk thuis, om voor anderen te zorgen. Ze cijferen zichzelf op die manier weg, zien af van sociale activiteiten die voor mannen vanzelfsprekend zijn. Op deze manier verkleinen ze hun kansen op de arbeidsmarkt en daarmee ook hun kansen op economische onafhankelijkheid.

Zwakker en kleiner? Sterker en doordrongen van een groter plichtsgevoel zal Meneer Mikke bedoelen.

De bevindingen van het Europese Instituut voor Gendergelijkheid bevestigen -opnieuw- het belang van maatregelen voor een be­tere combinatie van beroeps-en privéleven voor vrouwen en mannen. Goede zorg en opvang voor kinderen en flexibele arbeidsregelingen. Daarom wil ik nog voor de zomer van de Commissie een ambitieus “Work Life Balance” pakket zien met daarin ook voorstellen voor beter vaderschaps-, zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Alleen met fundamentele maatregelen zullen we de zorg-druk op vrouwen structureel kunnen verminderen.

Ik weet dat mijn partijgenoot Frans Timmermans een bondgenoot is in de strijd voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en hoop dan ook dat hij de rest van de Commissie tot actie aan kan zetten.

Aan Meneer Mikke de opdracht nog eens goed in de spiegel te kijken; de man heeft werkelijk geen idee.