Een 'mannelijke' onervaren Kamer

Thursday, March 16 2017, Prof.Dr. Bert van den Braak i

Bij de personele samenstelling van de nieuwe Kamer valt vooral op dat zeker zeventig zittende leden niet zullen terugkeren en dat het aantal vrouwelijke leden terugloopt naar circa 50 (al is denkbaar dat voorkeurstemmen dat nog iets wijzigt). De Kamer wordt dus 'onervarener' en 'mannelijker'.

Met een zestigtal nieuwkomers wordt het record uit 2002 benaderd. Wel zitten er onder hen enkelen die geen 'vreemdeling' in de Haagse politiek zijn, zoals Sophie Hermans i bij de VVD, Tom van der Lee i en Bart Snels i bij GroenLinks en enkele voormalige fractiemedewerkers bij de SP.

In de nieuwe Kamer komen slechts vijf oud-ministers, van wie Mark Rutte (en Jeanine Hennis) ongetwijfeld weer naar het kabinet zal vertrekken.

Uitgesproken jonge leden ontbreken, met D66'er Rens Raemakers i (26) als allerjongste. Het oudste lid wordt oud-CDA-staatssecretaris Martin van Rooijen i (bijna 75), die voor 50PLUS in de Kamer komt. FvD'er Theo Hiddema i is bijna 73 jaar.

Van Rooijen is één van de vijf gekozenen uit de Eerste Kamer. De andere vier komen uit de PVV. Opvallend is verder de verkiezing van een burgemeester, Albert van den Bosch i, bij de VVD. Onder de nieuwkomers is een bestuurlijke achtergrond de meest voorkomende ervaring.

Vijftien leden hebben een niet-Nederlandse achtergrond, met voor het eerst zelfs een partij die zich vrijwel geheel richt op die groep en waarvan de drie leden daaruit afkomstig zijn.

Hoewel er bij de PVV enkele gekozenen zijn zonder academische opleiding of HBO blijft dat veruit de overwegende vooropleiding voor Kamerleden. Negen leden zijn gepromoveerd.

Bij de regionale spreiding valt op dat er slechts twee gekozenen in Friesland en Zeeland wonen en dat Limburg met tien afgevaardigden juist goed is vertegenwoordigd. Uit Groningen komen zes leden.

1.

Wie zijn gekozen? - voorlopige samenstelling

2.

VVD (33 leden) *

  • nummer 31 Sjoerd Potters neemt geen zitting

3.

PVV (20 leden)

4.

CDA (19 leden)

5.

D66 (19 leden)

6.

GroenLinks (14 leden)

7.

SP (14 leden)

8.

PvdA (9 leden)

9.

ChristenUnie (5 leden)

10.

PvdD (5 leden)

11.

50PLUS (4 leden)

12.

SGP (3 leden)

13.

DENK (3 leden)

14.

FVD (2 leden)