Acting BIG for Rural!

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Thursday, March 23 2017.

Gisterenavond vond het ‘Act BIG for Rural’ event plaats naar aanleiding van de Cork 2.0 verklaring. Deze verklaring, ondertekend door diverse stakeholders, zoals het WNF en belanghebbenden uit de sector, moet voor een betere levenskwaliteit in plattelandsgebieden zorgen. In 1996 werd de Cork verklaring opgesteld (vernoemd naar de plaats Cork te Ierland), maar is in 2016 herzien en op een aantal punten benadrukt.

De avond, georganiseerd door drie coöperatie organisaties op he…t gebied van landbouw, jonge boeren en bosgebieden (COPA COGEGA, CEJA & CEPF), is door de 160 deelnemers goed ontvangen. Bijzonder was de aanwezigheid van Eurocommissaris Landbouw Phil Hogan. Voor hem geldt dat samenwerking tussen diverse partijen noodzakelijk is. Landbouw is volgens hem deels probleem van de opkomende klimaatvraagstukken, maar hij benadrukt ook dat boeren en tuinders de oplossingen hebben. Daarvoor moet wel worden samengewerkt. “Going alone means you will go fast. Going together means you will go further”.

In de verklaring, maar ook bij burgers in het algemeen, is veel aandacht voor milieuveranderingen en klimaatvraagstukken. Juist de agrarische sector kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Daarvoor is het noodzakelijk dat boeren en tuinders de ruimte en de verantwoordelijkheid krijgen om hier mee aan de slag te gaan. We moeten de kennis en kunde van boeren en tuinders benutten. Nieuwe technieken zoals precisielandbouw in combinatie met biologische innovaties zorgen ervoor dat de land- en tuinbouw in staat is om zijn milieu impact te verminderen en zijn voedselproductie verder te verbeteren. Daarvoor is vertrouwen nodig. Communicatie is wat mij betreft hierbij cruciaal en speelt een sleutelrol om het gat tussen burger, consument en de boer te overbruggen waardoor beide kanten zich gewaardeerd en gehoord voelen.