Vragen over repressieve maatregelen tegen de oppositie door de regering van Wit-Rusland

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, March 28 2017.

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Thieme (Partij voor de Dieren), Ten Broeke (VVD), Voordewind (ChristenUnie), Knops (CDA), Karabulut (SP) en Van Rooijen (50PLUS) aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken over repressieve maatregelen tegen de oppositie door de regering van Wit-Rusland (ingezonden 28 maart 2017).

Vraag 1

Kent u het artikel “Minsk likt wonden na hard neerslaan protest”?1)

Vraag 2

Hoe duidt u de oorzaken en achtergronden van de massale protesten tegen de regering van Wit-Rusland?

Vraag 3

Welke (leiders van) politieke oppositiegroepen of mensenrechtenverdedigers zijn het belangrijkste doelwit van de repressieve maatregelen van de Wit-Russische regering?

Vraag 4

Kan u bevestigen dat ook prominente leden van de Wit-Russische Christendemocraten (BCD) zijn gearresteerd, 2) en kunt u een inschatting maken van de gevolgen van deze en soortgelijke maatregelen voor de politieke situatie en democratische vrijheden in Wit-Rusland op korte en langere termijn?

Vraag 5

In hoeverre zijn de in het artikel beschreven maatregelen van de regering van Wit-Rusland legitiem of acht u deze in strijd met het internationale recht?

Vraag 6

Op welke wijze kan u en zal u, in samenspraak met uw Europese collega’s, uw contacten met de regering van Wit-Rusland aanwenden om te bevorderen dat het land zich houdt aan internationale (mensenrechten)verdragen, dat er voldoende ruimte blijft bestaan voor politieke oppositie, en dat het land een constructieve rol blijft spelen in het conflict met Oekraïne?

Vraag 7

Welke mogelijkheden heeft u en wilt u in het kader van de OVSE om de politieke situatie in Wit-Rusland aan de orde te stellen en in gezamenlijkheid te zoeken naar passende oplossingen ten behoeve van de vrijheid, stabiliteit en democratie in het land?

  • 2) 
    BCD, 25 maart 2017

BCD members detained on March 25