Deze week

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, March 27 2017, 3:07.

Maandag 27 maart

Populisme: paneldiscussie met Elif Safak (Turkse schrijfster) en Marc Pierini (Carnegie Europe) over "The Rise of Populism and the Degradation of the Rule of Law in Europe" bij Carnegie Europe, een denktank in Brussel.

Dinsdag 28 maart

  • Tech & buitenlandbeleid: hoorzitting om meer aandacht te vragen voor digitale thema´s zoals netneutraliteit, cybersecurity, digitale (wapen)handel en digitale rechten in het buitenlandbeleid van de EU. Vertegenwoordigers van de NAVO, NGO´s, de Europese Commissie en de Europese Dienst Extern Optreden komen spreken. De discussie is hier terug te zien.
  • Relaunch Digital Agenda Intergroup: Schaake is een van de oprichters van de Digital Agenda Intergroup, die 75 leden van het Europees Parlement verzamelt om over de partijgrenzen heen samen te werken op digitale thema's. Belgische vice-premier Alexander de Croo en voormalig VS-ambassadeur Eileen Donahoe komen spreken. Er wordt een nieuwe website gelanceerd.

Woensdag 29 maart

  • RightsCon: Schaake neemt deel aan de plenaire openingssessie van RightsCon in Brussel, de jaarlijkse topconferentie van Access Now, waar mensenrechtenexperts, bedrijven en tech experts uit heel de wereld samen komen om nieuwe strategieën te bespreken voor een open internet waar mensenrechten beschermd worden.
  • Sancties en mensenrechten (RightsCon): Schaake neemt deel aan een paneldiscussie over "Sanctions and human rights: What we can learn from Iran and Cuba" met Michael Samway (Business and Human Rights Group) en Mahmood Enayat (Small Media).
  • Vrijheid van meningsuiting online (RightsCon): Schaake neemt deel aan een paneldiscussie over de criminalisering van online activisme in Bahrein, en wat de EU kan doen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen.
  • Export controls (RightsCon): Schaake neemt deel aan een paneldiscussie over de herziening van het Europees export controle regime, met Nighat Dad (Digital Rights Pakistan), Wenzel Michalski (Human Rights Watch), Sid Rao (Mozilla, EDRi) en Cate Nyann (Cisco).
  • Zero days: De voorpremière van de documentaire "Zero Days" over de ontmaskering van het Amerikaanse Stuxnet virus dat in 2010 de Iraanse nucleaire reactoren platlegde, vindt plaats in De Balie in Amsterdam. Schaake discussieert na de vertoning met Ronald Prins (Fox-IT) en het aanwezige publiek over de gevaren van cyberoorlog voor Nederland.