Amerikaans bombardement Syrië: ‘Eerste directe confrontatie Westen en Assad’

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, April 7 2017.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen nacht een Syrische basis laten bombarderen als vergelding op de gifgasaanval van de Syrische president Assad. Volgens VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke is de dat eerste keer dat het westen in een rechtstreekse confrontatie komt met het Syrische regime.

Dat zou volgens de VVD’er wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de oorlog in het land. Mogelijk zou er een regime-change plaats kunnen vinden, denkt het Kamerlid. De aanval bestond uit 59 raketten die werden afgevuurd op het Syrische vliegveld al-Shayrat, dichtbij de stad Homs, zou het Pentagon naar buiten hebben gebracht, schrijft NRC.

Eerder nog voor Assad

Trump was juist lange tijd tegenstander van militair ingrijpen in Syrië. Hij wilde de relatie me Rusland verbeteren en was zelfs van mening dat Assad beter aan kon blijven. Hij verweet zijn rivaal Hillary Clinton tijdens de campagne dat met ingrijpen de Derde Wereldoorlog uit zou kunnen breken. De gifgasaanval van afgelopen week in Idlib heeft Trump zo geraakt dat hij nu volledig is omgekeerd in zijn mening en dus de aanval heeft geopend op het regime van Assad.

Trump uit kritiek op Obama

Volgens Amerika-deskundige Willem Post, wil Trump hiermee laten zien dat hij geen Obama is, die juist niet ingreep in Syrië. Amerika is hiermee terug als supermacht zei hij in Goedemorgen Nederland. Politiek commentator Wouter de Winther denkt dat door de grote problemen in het binnenland Trump de aandacht wil afleiden naar het buitenland. Daarmee trekt hij een lijn met de fictieve serie House of Cards, waarin het karakter van president Francis Underwood ook de problemen met zijn eigen presidentschap af wil leiden met een oorlog.

Kijk hier naar de reactie van Han in WNL Goedemorgen Nederland

Vierde deel

Derde deel (vanaf 3 min.)

Eerste deel (vanaf 4 min.)