VVD voor uitwisseling landenrapporten

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Friday, April 14 2017, column.

VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries: "De VVD is voorstander van de uitwisseling van fiscale informatie tussen belastingdiensten. Dat zorgt voor informatie, vergemakkelijkt de opsporing van fraude en bevordert een effectieve en efficiënte handhaving. Daarom is de VVD ook voor de uitwisseling van landenrapporten tussen belastingdiensten."

Plenair debat >>

Spreektekst plenair debat 12 april 2017:

Daarom is de VVD ook voor de uitwisseling van landenrapporten tussen belastingdiensten. Ook al omdat met de aanvullende regels de regeling doelmatiger wordt voor een multinationale groep die actief is in meerdere lidstaten.

Vraag aan de staatssecretaris is wat zijn verwachting is van de uitvoering in de praktijk? Verwacht hij nog problemen bij de uitwisseling?

Welke landen hebben dit OESO-actiepunt al opgepakt, doen mee aan de uitwisseling en hebben dat ook al daadwerkelijk geregeld? Welke EU-landen zijn tijdig klaar voor de implementatie en hoe implementeren zij dat? En in hoeverre worden er ook landenrapporten uitgewisseld?

Voorzitter, er zijn partijen die willen dat de bedrijven landenrapporten ook openbaar moeten maken. Zoals bekend is de VVD daar niet een voorstander van. Er is al een groot aantal maatregelen genomen tegen belastingontduiking en belastingontwijking. Die maatregelen moeten we nu eerst ook maar eens hun werk laten doen. En de VVD vindt dat je ook zeker niet eenzijdig of vooruitlopend op EU-regelgeving daar stappen op moet gaan zetten. Anders kost dat uiteindelijk banen!