Kamerbreed met Jaap de Hoop Scheffer (voorm. SG NAVO), Han ten Broeke (VVD) en Sadet Karabulut (SP)

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Saturday, April 15 2017.

Te gast in Kamerbreed: Jaap de Hoop Scheffer, Han ten Broeke (VVD) en Sadet Karabulut (SP). Kees Boonman praat met de voormalig secretaris-generaal van de NAVO en de buitenlandwoordvoerders uit de Tweede Kamer over geopolitieke ontwikkelingen: de oorlogsdreiging tussen de VS en Noord-Korea, de oorlog in Syrië, de spanningen tussen Rusland en het Westen en het referendum in Turkije.

Zondag wordt in Turkije de volksraadpleging gehouden over de vraag of de president meer macht moet krijgen. Critici vrezen dat met zo’n presidentieel systeem de democratie in gevaar komt. Zij wijzen er op dat die sinds de couppoging van vorig jaar toch al onder druk staat, omdat de regering vermeende aanhangers van de geestelijke Gülen, van rechters tot journalisten, heeft opgepakt. President Erdogan beschuldigt Gülen ervan achter de couppoging te zitten. De relatie tussen Turkije en de Europese Unie is sinds de mislukte staatsgreep ook verslechterd.Hoe kijken Ten Broeke, Karabulut en De Hoop Scheffer tegen de situatie in Turkije aan?

De oorlog in Syrië heeft nieuwe spanningen opgeleverd tussen Syrië en Rusland aan de ene kant en de VS en de NAVO-bondgenoten aan de andere kant. De VS beschuldigen de Syrische president Assad ervan zijn eigen bevolking met zenuwgas aangevallen te hebben.De Amerikaanse president Trump besloot daarop een Syrische luchtmachtbasis met raketten aan te vallen. De Russische president Poetin blijft Assad steunen. Hoe zorgelijk is de verslechterde relatie tussen de grootmachten VS en Rusland en wat betekent dit voor de oorlog in Syrië?

En natuurlijk aandacht voor de laatste ontwikkelingen in het snel oplopende conflict tussen de VS en Noord-Korea.

Terugluisteren