Han ten Broeke bezorgd over spanningen in de wereld

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, April 14 2017.

De formatie is in Den Haag in volle gang en er komt nog weinig nieuws vanuit de Tweede Kamer. Hoe anders is dat op het politieke wereldtoneel. Daar nemen de spanningen toe. VVD- Tweede Kamerlid Han ten Broeke, tevens woordvoerder van Buitenlandse Zaken, maakt hij zich grote zorgen over de inzet van nucleaire wapens.

"In deze wereld baart niets mij meer zorgen dan inzet van nucleaire wapens door Noord-Korea." Han ten Broeke spreekt duidelijke taal: de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn volgens hem veel ernstiger dan alle problemen in het Midden-Oosten bij elkaar.

Onvoorspelbaar

Wat het extra lastig maakt is het onvoorspelbare gedrag van de Amerikaanse president Donald Trump. Han ten Broeke: "Hij heeft in de verkiezingstijd steeds geroepen dat hij zich niet zal mengen in de buitenlandse politiek. Nu is hij koud aan de macht en wat zien we? Internationale interventie in Syrië en dreiging tegen Noord-Korea. Het optreden in Syrië was nodig en had al onder president Obama moeten gebeuren. Waar het om gaat en wat mij zorgen baart is dat Trumps gedrag onvoorspelbaar is. Wat de wereld nodig heeft is juist stabiliteit en zekerheid."

Regio

Maar wat hebben wij hier in de regio te duchten van die internationale spanningen? Ten Broeke: "Menigeen denkt: hier bij ons in Overijssel is het wel rustig en veilig. Dit heeft op ons geen invloed. Maar dat is niet juist. Een rimpeling ver weg kan voor een vloedgolf zorgen die ook ons bereikt." Of hij daar als politicus iets aan kan doen? "Nou, in elk geval de nodige nuchterheid inbrengen. Paniekerig gedrag brengt ons nergens. Nuchterheid en stabiliteit, daar draait het om.

Kijk hier het gesprek terug

RTV Oost