Kamer vreest conflict kernmachten Noord-Korea en VS

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, April 14 2017.

,,Er is niks waar ik me meer zorgen over maak dan Noord-Korea”, zo vat VVD-Kamerlid Han ten Broeke het samen. Hij is bang dat een gewapend conflict bijna niet meer te voorkomen is. ,,De VS zal op een gegeven moment de daad bij het woord moeten voegen. Er is geen internationaal alarmnummer wat we in dergelijke situaties kunnen bellen.”

Dat de situatie menens is, maakt Ten Broeke op uit de houding van China. ,,Dat land dreigt ineens de olietoevoer naar Noord-Korea stop te zetten. Nou, dat wilden ze voorheen nooit.” Ten Broeke hoopt dat het China lukt een conflict te voorkomen. ,,Ik zou nu niet graag in Seoul of Tokio willen wonen.” Zuid-Korea en Japan lopen het grootste risico het doelwit te worden van een eventuele Noord-Koreaanse aanval.

Nederland

Mocht de VS het dreigement richting Noord-Korea waarmaken, ligt het voor de hand dat Nederland de kant kiest van de Amerikaanse bondgenoot - al wil niemand daarop vooruitlopen. Kamerleden zien dan vooral een rol voor de VN-Veiligheidsraad.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie houden de ontwikkelingen met een scherp oog in de gaten. Diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea onderhoudt ons land niet; voor informatie is het afhankelijk van andere landen.

Lees het hele artikel op AD.nl