Pensioenregelgeving is Nederlandse bevoegdheid

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, April 19 2017, 2:55.

Nederland heeft één van de beste pensioenstelsels ter wereld. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Mensen hebben jaren lang hard gewerkt en gespaard voor hun pensioen. Mensen willen nadat zij met pensioen zijn gegaan kunnen genieten van hun oude dag.

Voor de VVD staat vast: pensioenen zijn een nationale aangelegenheid. Daar willen wij niet aan tornen. Onlangs verscheen het bericht dat de Eurozone een onderzoek wil doen naar de fiscale houdbaarheid van pensioenstelsels door een benchmark te introduceren. Een benchmark is een vergelijkend onderzoek waar het pensioenstelsel van een individuele lidstaat vergeleken wordt met het pensioenstelsel van de best presterende landen in de Eurozone. Het doel van deze benchmark is om het voor landen inzichtelijk te maken waar de financiële risico’s liggen. Tegen deze benchmark kan je eigenlijk niet tegen zijn. Nederland is een van de best presterende landen, maar er zijn nog genoeg landen waar een goede pensioenvoorziening niet normaal is. Voor de VVD is het van belang dat deze benchmark absoluut niet mag leiden tot beleid of aanvullende regelgeving. Op dit punt heb ik daarom tijdens het debat een motie ingediend om de Kamer een uitspraak te vragen dat deze benchmark niet tot Europese regels mag leiden. Niet voor Nederland en daarmee ook niet voor andere landen. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.

Ik heb mij in het debat kritisch opgesteld omdat er in Europa gewerkt wordt aan een raamwerk voor persoonlijke pensioenproducten in de derde pijler. De VVD is ook hier tegen. Eerder heeft mijn collega Aukje de Vries al kritische vragen gesteld en daarom heb ik ook hierover een motie ingediend. De VVD is tegen een Europees raamwerk voor derde pijler producten. Dit is aan de lidstaten zelf. Deze motie is met brede steun van andere partijen aangenomen.