D66: Turkije drijft verder af van EU

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, April 26 2017, 2:44.

Het Europees Parlement debatteert vandaag over de relatie tussen de Europese Unie en Turkije. Daarnaast is het jaarlijkse rapport over Turkije gepresenteerd.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: "Onder president Erdogan drijft Turkije razendsnel af van Europa. De uitslag van het referendum is rampzalig voor de mensen in Turkije die ervan overtuigd zijn dat een democratisch, Europees Turkije het beste is voor de stabiliteit en rechtsstaat van het land. De Europese Unie moet nu glashelder aangeven dat business as usual niet meer mogelijk is.”

Deur dicht

Op initiatief van D66 riep het Europees Parlement eerder al op de toetredingsonderhandelingen met Turkije te bevriezen tot de noodtoestand werd opgeheven en de rechtsstaat gerespecteerd zou worden. Schaake: “De grondwetswijzigingen gooien de deur naar de Europese Unie dicht. Erdogan stelt daarbij een nieuw referendum voor over het herinvoeren van de doodstraf. Het is duidelijk dat hij de EU bewust provoceert en als belemmering ziet voor zijn eigen agenda.”

Grondwetswijzigingen

De Europese Commissie moet in gesprek met de Turkse regering over de consequenties van de voorgestelde grondwetswijzigingen. De samenwerking zal daardoor onvermijdelijk veranderen en pragmatischer worden. Schaake: “De Commissie en Turkije lijken de nadruk te willen leggen op samenwerking rondom handel, veiligheid en migratie. Maar voor de mensen in Turkije die zich grote zorgen maken over de toekomst van hun land is het buitengewoon belangrijk dat de EU ook democratisering, rechten en vrijheden een centraal onderdeel maakt van elke toekomstige relatie.”

Het debat is vanmiddag te volgen via de livestream. Het jaarlijkse rapport over Turkije is hier te lezen.