Europees Parlement krijgt toezicht op noodhulp Syrië

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, May 5 2017, 3:10.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is namens het Europees Parlement benoemd om toezicht te houden op het ‘Madad Fund’. Dit fonds van de Europese Commissie bundelt de financiële steun van verschillende EU-instanties, lidstaten en donoren om de noodhulp in en rondom Syrië effectiever te organiseren.

Schaake: “Veel te lang werden dit soort fondsen buiten het financieel toezicht van het Europees Parlement gehouden. Terwijl dat juist een taak van het parlement is. Het is heel belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de doelstellingen, behoeftes en feitelijke uitgaven van een fonds. Alleen zo kunnen we onze steun verder verbeteren en daarmee meer mensen helpen.”

Wederopbouw Syrië

Op dit moment beschikt het Madad fonds over één miljard euro. Schaake: “Een enorm bedrag, maar als de Europese Unie een serieuze rol wil spelen in de toekomstige wederopbouw van Syrië zullen meer lidstaten hun toezeggingen moeten nakomen. Dat Nederland, met een bijdrage van vijf miljoen, meer betaalt dan grote landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zegt genoeg."

Toezicht op meer fondsen

Helaas zijn er nog steeds fondsen waar het Europees Parlement niet bij betrokken is. Zo is Turkije, als onderdeel van de vluchtelingendeal, drie miljard euro toegezegd om hulp te bieden aan Syrische vluchtelingen in Turkije. Schaake: “Juist nu de relatie met Turkije onder druk staat, moet nauwlettend gekeken worden naar de besteding van dit geld. De Europese Commissie moet het parlement hier zo snel mogelijk voor uitnodigen.”