Wrevel om nieuw Eu-museum

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, May 5 2017, 3:12.

Brussel is een museum rijker, maar niet iedereen is even blij met het Huis van de Europese Geschiedenis. Want voor de een is het EU-propaganda terwijl voorstanders wijzen op het educatieve doel van het laten zien van de gezamenlijke Europese erfenis. En dan is er nog de kwestie van de kosten: maar liefst 56 miljoen.

„Het is de schaamte voorbij, een pathetische vorm van propaganda”, briest PVV-Europarlementariër Olaf Stuger. Zelfs het pro-Europese D66 is geen voorstander van het museum. „Een parlement hoort geen museum te financieren”, stelt D66-Europarlementariër Marietje Schaake.

Hoe dan ook, Brussel heeft er weer een museum bij. Vanaf zaterdag kunnen bezoekers gratis terecht in het zogeheten Eastmangebouw, een voormalige tandheelkundige kliniek. Het museum ligt in het Leopoldpark op een steenworp afstand van het Europees Parlement.

Woensdag mocht de pers alvast een kijkje komen nemen en het moet gezegd: het ziet er allemaal gelikt uit. Bezoekers kunnen met een tabloid in de hand in een van de 24 officiële talen van de EU uitleg krijgen over de expositie. Over zes verdiepingen zijn duizend objecten uit tweehonderd musea bij elkaar gebracht. Daarbij wordt de Europese geschiedenis ruim genomen: het varieert van een kruik uit de oudheid, naar het wetboek van Napoleon tot een stembiljet van het Brexit-referendum van vorig jaar.

Maar de nadruk ligt op de met bloed doordrenkte 20e eeuw van Europa. Na twee verwoestende wereldoorlogen en de verschrikkingen van de Holocaust kwam het Europese project van de grond wat resulteerde in de EU zoals we die nu kennen. „We kennen nu zeventig jaar van vrede en veiligheid”, zegt de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani. „Mijn kinderen kennen onze erfenis niet echt. Laat dit een plek zijn waar over Europa gediscussieerd kan worden.”