HvJ vonnis EU-Singapore geeft juridische duidelijkheid

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, May 16 2017, 2:51.

Vandaag het Europees Hof van Justitie zijn oordeel gegeven over welke delen van het EU-Singapore handelsverdrag wel en niet binnen de exclusieve competentie van de EU vallen. Volgens het hof vallen de meeste delen onder Europese bevoegdheid. D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert:

"De EU heeft een sterkere en meer geloofwaardige onderhandelingspositie als handelsverdragen op het Europese niveau kunnen worden geratificeerd. Het vonnis van vandaag geeft duidelijkheid over de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de EU en de Lidstaten op het gebied van handelsverdragen."

"Het hof heeft nu een juridische vraag beantwoord, de Lidstaten moeten nu een politieke vraag beantwoorden. Hoe willen ze ervoor zorgen dat de EU een geloofwaardige speler en onderhandelaar blijft op het wereldtoneel? Geconfronteerd met protectionistisch mercantilisme vanuit de VS en hernieuwde assertiviteit vanuit China, moet de EU ambitieus blijven."

"Er moet nu worden gekeken of het beter zou zijn om onderhandelingsmandaten en verdragen te maken die op EU niveau kunnen worden geratificeerd en alleen aan Europese bevoegdheden raken. De 'gemengde' delen van het verdrag kunnen dan op een parallel spoor uit onderhandeld worden. In het verleden hebben zogenaamde 'gemengde' verdragen jaren op de plank gelegen voordat ze volledig in werking konden treden. Voor een ambitieus handelsbeleid en om te zorgen dat de effecten van op regels gebaseerde handel gevoeld worden, is snelle ratificatie cruciaal."