Reactie Uitslag Iraanse verkiezingen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Saturday, May 20 2017, 3:07.

Reactie D66’er Marietje Schaake op uitslag verkiezingen Iran

Volgens de voorlopige uitslag heeft de zittende president, Hassan Rouhani, de verkiezingen in Iran gewonnen. Gisteren ging de Iraanse bevolking naar de stembus. D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert:

"De Iraanse bevolking heeft gekozen voor Rouhani’s relatief gematigde en hervormingsgezinde koers. De uitslag laat zien dat het merendeel van de bevolking niet terug wil naar een land met harde, conservatieve politiek leiders, maar juist toenadering zoekt tot de rest van de wereld.”

Mensenrechten en de rol van de EU

In 2015 sloot Iran een akkoord met Europa en een aantal grote landen over de inperking van haar nucleaire programma. Dit vormde de aanzet tot een betere relatie met het Westen. Schaake: “Iran moet nog hele grote stappen zetten als het gaat om de mensenrechtensituatie in het land. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting nog steeds systematisch onderdrukt. Europa moet de herverkiezing van Rouhani aangrijpen om de verbetering van mensenrechten hoog op de agenda te zetten.”

Vorige week stuurde Schaake samen met 28 Europarlementariërs een brief aan Hoge Vertegenwoordiger Mogherini om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Iran.