Bindend referendum lijkt definitief van de baan
DEN HAAG (PDC) - PvdA1 en GroenLinks2 willen het voorstel voor invoering van een bindend referendum3 niet langer verdedigen in de Tweede Kamer. Zij zullen het daarom niet in tweede lezing indienen. Daarmee hebben twee van de drie partijen die het wetsvoorstel hebben ingediend, zich teruggetrokken. Het is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat initiatiefnemers van een grondwetswijziging zich terugtrekken.
PvdA en GroenLinks hebben na de verwarring rond het Oekraïne-referendum4 besloten hun eigen voorstel niet meer te ondersteunen. De partijen hebben geen behoefte meer aan een nog verdergaand instrument dan het raadgevend referendum5.
Het voorstel voor een bindend referendum is in 2005 ingediend bij de Tweede Kamer. Beide Kamers zijn al met een gewone meerderheid akkoord gegaan in eerste lezing. Het plan zou nog een keer door beide Kamers moeten met twee derde meerderheid, omdat het om een wijziging van de grondwet gaat. GroenLinks zal mogelijk wel voor het voorstel stemmen, maar zonder PvdA is er geen twee derde meerderheid meer aanwezig.
D666, de derde betrokken partij, overweegt het voorstel nog wel in te dienen. Behalve de initiatiefnemende partijen uit de eerste lezing kunnen andere partijen het voorstel in tweede lezing oppakken. Dient zich geen partij aan is de regering verplicht dat te doen.
Bron: NOS.nl, 22 mei 2017
- 1.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 3.Een referendum is een volksstemming over een bepaalde politieke kwestie. Over referenda wordt in Nederland al decennialang gediscussieerd. Voorstanders vinden deze volksstemmingen een goede manier om burgers meer invloed te geven. Tegenstanders zeggen dat in een representatieve democratie volksvertegenwoordigers zijn gekozen om zorgvuldige belangenafwegingen te maken.
- 4.De Europese Unie en Oekraïne sloten in juni 2014 een associatieovereenkomst (ook wel 'associatieverdrag' genoemd). Het verdrag zorgt voor verregaande politieke en economische samenwerking tussen de EU en Oekraïne. Het verdrag is op 1 september 2017 volledig in werking getreden.
- 5.Tussen 1 juli 2015 en 10 juli 2018 maakte de Wet raadgevend referendum (Wrr) het voor Nederlandse burgers mogelijk om een raadgevend referendum aan te vragen over wetten die waren aangenomen. Dit betrof tevens wetten ter goedkeuring van verdragen. Als uiteindelijk ten minste 300.000 kiesgerechtigden een geldig verzoek hadden ingediend, werd een raadgevend referendum uitgeschreven. Het Kabinet-Rutte III besloot de wet in te trekken, omdat het vond dat het raadgevend referendum niet aan de verwachtingen had voldaan. De Eerste Kamer stemde op 10 juli 2018 in met de intrekkingswet.
- 6.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.