D66: Sterk Europa noodzakelijk met onvoorspelbare Trump

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, May 24 2017, 3:06.

D66 vindt het noodzakelijker dan ooit dat de Europese Unie zich eensgezind en daadkrachtig opstelt, zeker nu de Verenigde Staten onder president Trump onvoorspelbaar zijn. Alleen een sterk Europa kan het hoofd bieden aan de uitdagingen waar we voor staan: van de oorlog in Syrië tot het aanpakken van klimaatverandering. De Amerikaanse president komt vandaag aan in Brussel voor een tweedaags bezoek.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake: "Trump is pas een aantal maanden president en de schandalen blijven zich opstapelen. Aan de lopende band morrelt hij aan de verhoudingen en principes waaraan Europa en de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog zo hard hebben gewerkt. Juist nu moeten EU-leiders zich duidelijk uitspreken. Het in twijfel trekken van journalisten en rechters en het beperken van heldere handelsregels zal namelijk niet vanzelf stoppen. Europa mag niet afwachten, maar moet zich eensgezind, daadkrachtig en sterk opstellen.”

Defensie

Trump heeft meerde keren openlijk in twijfel getrokken of de VS militaire steun beloven bij een aanval op een NAVO-land, als landen niet meer uitgeven aan defensie. Tegelijkertijd zoekt hij toenadering tot Rusland. Schaake: “D66 pleit al jaren voor meer Europese defensiesamenwerking. Europese landen moeten meer doen om hun strijdkrachten op elkaar af te stemmen en samen te laten werken, daarvoor is ook investering in materieel en onderzoek nodig. Dat is absoluut noodzakelijk gezien de uitdagingen waar Europa voor staat.”

Wapendeal

Trump startte zijn eerste officiële buitenlandse reis in Saoedi-Arabië. Dit koninkrijk onderdrukt mensenrechten, laat geen vrije verkiezingen toe en bombardeert veelvuldig boven Jemen. Schaake: "Het is tekenend dat Trump zijn reis begon in Saoedi-Arabië, om daar vervolgens een gigantische wapendeal uit te slepen. Zijn 'America first' aanpak vergroot de instabiliteit in het al fragiele Midden-Oosten. Europa moet juist nu het evenwicht bewaren. Onder andere door de nucleaire deal met Iran te waarborgen, mensenrechten consequent bovenaan de agenda te zetten en een grotere rol op te eisen in de onderhandelingen over een einde aan de oorlog in Syrië. Voor Europa moet betrouwbaarheid en samenwerking, op basis van principes, internationaal met meer daadkracht worden uitgedragen."