Boete voor frauderende autofabrikanten - Main contents
Vandaag stemmen de Europese ministers voor economie en interne markt hoogstwaarschijnlijk in met een nieuw wetsvoorstel voor onafhankelijk Europees toezicht op de autosector. D66-Europarlementariër en rapporteur van de Europese Dieselgate enquêtecommissie Gerben-Jan Gerbrandy en D66-Tweede Kamerlid Jessica van Eijs zijn verheugd: "Nationale regeringen zien sjoemelsoftware en veel te hoge uitstoot in de eigen auto-industrie nog te vaak door de vingers. De Europese Commissie kan nu zelf auto's testen op de uitstoot van vieze stoffen en bij overtredingen direct boetes opleggen. Een grote stap vooruit. Alleen zo voorkomen we een volgende Dieselgate."
Onafhankelijk Europees toezicht
Om autokopers goed voor te lichten en te zorgen voor gezondere lucht wil D66 al langere tijd onafhankelijke Europese tests. Waar nodig worden aan frauderende autofabrikanten boetes opgelegd tot 30.000 euro per auto. Gerbrandy: "De Duitse toezichthouder heeft Volkswagen nog steeds niet beboet en de Italiaanse toezichthouder houdt de sjoemeldiesels van Fiat de hand boven het hoofd. Het moet afgelopen zijn met lidstaten die de andere kant opkijken en autofabrikanten beschermen. Alleen Europees toezicht, zonder inmenging van nationale industriebelangen, kan dit doorbreken."
Eerlijke informatie
Woensdag werd het D66-voorstel voor Europese tests voor nieuwe auto´s aangenomen in de Tweede Kamer. D66-Kamerlid Jessica van Eijs: "Als je een auto koopt dan moet de fabrikant eerlijk zijn over wat een auto presteert, verbruikt en uitstoot. Helaas is dat nu nog lang niet altijd het geval. Daarom wil D66 onafhankelijke Europese tests voor nieuwe auto's. En fabrikanten die frauderen met de uitstootcijfers moeten een boete krijgen. Zo weten autokopers waar ze aan toe zijn en zorgen we voor gezonde lucht."
Vervolgstappen: Vandaag komen de Europese ministers voor economie en interne markt bijeen in Brussel. Alleen Duitsland heeft zich officieel tegen het wetsvoorstel uitgesproken. Na de stemming zullen de lidstaten samen met het Europees Parlement het wetsvoorstel behandelen en onderhandelen over een gezamenlijke positie