Vragen over Politieteam Indonesië tegen LHBT'ers

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, May 31 2017.

Schriftelijke vragen van de leden Van Helvert (CDA), Ten Broeke (VVD) en Voordewind (CU) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over Politieteam Indonesië tegen LHBT'ers (ingediend 31 mei 2017).

Vraag 1

Hoe beoordeelt u de berichtgeving 1) dat de Indonesische politie een nieuw team heeft samengesteld dat LHBT'ers in het land moet opsporen?

Vraag 2

Klopt het dat de politiechef die het team gaat aansturen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders ‘ziek in hun hart en ziel’ heeft genoemd, die ‘niet geaccepteerd zullen worden in de maatschappij’, waarbij hij tevens inwoners van de provincie West -Java opriep om ‘activiteiten’ te melden? Zo ja, wat vind u hiervan?

Vraag 3

Klopt het tevens dat de politiechef gedreigd heeft met ‘heftige’ straffen? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de wetgeving in Indonesië, buiten de provincie Atjeh, waarin homoseksualiteit niet strafbaar is gesteld?

Vraag 4

Deelt u de vrees dat de shariawetgeving die in Atjeh van kracht is, zich (sluipenderwijs) verspreidt naar andere delen van Indonesië?

Vraag 5

Bent u bereid de oprichting van deze ‘sharia-politie’ in wording te veroordelen in bi- en multilateraal verband? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Deelt u de opvatting dat de opmars van het islamitisch fundamentalisme in Indonesië een bedreiging vormt voor de rechtsstaat en de mensenrechten?

Vraag 7

Zo nee, waarom niet? In welk licht plaatst u dan de recente reeks van - het opsporingsteam van LHBT’ers, - de straffen die aan LHBT’ers worden opgelegd, zoals de stokslagen die uitgedeeld zijn aan homo’s in Atjeh, - de arrestatie van 141 mannen in een ‘homosauna’ en - de veroordeling van de christelijke gouverneur Ahok wegens blasfemie?

Vraag 8

Kunt u uiteenzetten waar de ontwikkelingshulp uit bestaat die Nederland nog aan Indonesië geeft, ter ‘ondersteuning van democratische ontwikkelingen, interne stabiliteit, menselijke veiligheid en rechtszekerheid’? 2)

Vraag 9

Hoe beoordeelt u de steun die Nederland aan Indonesië geeft ter ‘verbetering van de politie’ en de ‘bevordering van tolerantie tussen religies’? Wat is het effect van deze steun tot dusver, in het licht van de toenemende intolerantie en repressie in Indonesië?

Vraag 10

Bent u bereid deze steun te heroverwegen en/of stop te zetten als de trend van oprukkend islamitisch fundamentalisme zich doorzet, of de steun om te zetten naar maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor minderheden en mensenrechten in Indonesië? Waarom wel/niet?

Vraag 11

Bent u tevens bereid de zorgwekkende ontwikkelingen in Indonesië te adresseren in de jaarlijkse Indonesië - EU dialoog die voortvloeit uit de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst (PSO) tussen de EU en Indonesië, waarin samenwerking en de mensenrechtendialoog worden geregeld?