Stand.nl: Europa moet zich niet zo op stang laten jagen door Trump

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, May 31 2017.

Vandaag te gast: Han ten Broeke VVD

“Wie zich niet keert tegen dit Amerikaanse beleid maakt zichzelf medeschuldig”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken afgelopen dinsdag in een interview. Ook Bondskanselier Merkel toonde zich teleurgesteld over de inzet van Trump op de G7-bijeenkomst op Sicilië. De Duitse politiek leiders nemen plotseling geen blad meer voor de mond. Zij refereren aan de mislukte G7-top, waar Trump weigerde om concrete afspraken te maken over het migratieprobleem, en waar hij in het midden liet of hij het klimaatakkoord van Parijs wil steunen.

De President reageert op zijn beurt zoals verwacht: met een keiharde sneer aan het adres van de Duitsers. "We hebben een enorm handelstekort met Duitsland. Ook betalen ze veel minder aan de NAVO en defensie", stuurde Trump chagrijnig in 140 tekens de wereld in. “The Germans are bad, very bad,” laat hij zich regelmatig ontvallen. Het Witte Huis probeert ondertussen de schade op Twitter onder controle te krijgen. ‘Er is niets mis met de relatie met Duitsland. Trump heeft veel respect voor Merkel'.

Maar waarom legt uitsluitend Duitsland de nadruk op de storing met de Verenigde Staten? Is hier sprake van verkiezingsretoriek? En moeten we ons in Europa daadwerkelijk zorgen gaan maken om het buitenlandbeleid van Trump?

Stand.nl