Laat de euro werken

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Wednesday, May 31 2017.

De Commissie brengt vandaag een reflectiestuk uit over de toekomt van de euro. Het is de langverwachte opvolging op het vijfpresidentenrapport, en loopt vooruit op nieuwe discussies tussen Frankrijk en Duitsland. Paul Tang vindt het positief dat het debat over de euro een nieuwe impuls krijgt.

“Er zijn keuzes nodig zijn om de euro te laten werken. Merkel en Macron spreken daarom van ambitieuze voorstellen voor meer integratie. De PvdA in het Europees Parlement kiest voor een onderling waarborgfonds, euro-obligaties en een sterkere democratische verantwoording via een eurozoneparlement.”

“De euro draagt op dit moment niet bij aan stabiliteit en volledige werkgelegenheid. Dat komt omdat landen die willen investeren dat niet kunnen, en landen die kunnen investeren - zoals Nederland en Duitsland - dat vaak niet willen. Een onderling waarborgfonds, waarover de Commissie nu ook spreekt, kan ervoor zorgen dat landen weer ruimte hebben voor anticyclisch beleid.”

“Maar er is meer nodig. Voor een echt stabiele euro moeten landen gezamenlijk obligaties uit kunnen geven. Deze euro-obligaties moeten dan wel gepaard gaan met de juiste prikkels voor nationale overheden: brokken maken is brokken betalen.”

“Democratische verantwoording is nodig is via een eurozoneparlement. Het gevoel dat de euro van ons allemaal is, ontbreekt bij veel kiezers. Geen wonder, de euro hangt aan elkaar van regeltjes - zoals de 3%-norm - en een echt politiek debat over de euro ontbreekt. Een eurozoneparlement, met een rol voor nationale politici, kan voor dit debat zorgen.”

(persbericht 31 mei 2017)