Eu-China top

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, June 2 2017, 3:05.

Op 1 juni sprak D66-Europarlementariër Marietje Schaake over de EU-china top op BNR:

BNR interview over EU-China top

Schaake wil dat de EU-China top leidt tot concrete afspraken over op regels gebaseerde handel tussen de Europa en China. Eerder dit jaar sprak de Chinese President Xi Jinping zich uit voor vrijhandel en open markten. Schaake: "Het wordt tijd dat China de daad bij het woord voegt. Nu Trump zich steeds verder lijkt terug te trekken van het wereldtoneel, kunnen Europa en China samenwerken om internationale handelsregels te versterken. China moet zich daar dan wel echt met concrete maatregelen aan committeren."

Eensgezind Europa

Europese bedrijven worden op dit moment nog consequent benadeeld op de Chinese markt terwijl Chinese bedrijven op allerlei manieren worden geholpen. Bijvoorbeeld door subsidies of versimpelde procedures. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie. Schaake: "Europese lidstaten moeten een gezamenlijk front vormen. China deinst niet terug voor een verdeel-en-heers tactiek als het gaat om handelsafspraken. Als Frankrijk alleen let op de belangen van de eigen luchtvaartsector en Duitsland alleen op die van zijn auto-industrie, worden we door China uit elkaar gespeeld. Dat China zich houdt aan internationale afspraken is in het algemeen belang van Europa. Daar kunnen we alleen op aansturen als alle lidstaten samenwerken."

Mensenrechten

Schaake benadrukt dat tijdens de EU-China top ook de mensenrechtensituatie in China aan de kaak moet worden gesteld. "Economische belangen mogen mensenrechten niet van de agenda duwen. In China worden journalisten gevangengezet, de doodstraf veelvuldig toegepast en in delen van het land wordt de bevolking zwaar onderdrukt. Het belang van de Europese markt voor China betekent ook dat we de mogelijkheid hebben om China aan te spreken op de schrijnende mensenrechtensituatie in het land," aldus Schaake.