D66: Krachten bundelen voor Europese defensie - Main contents
D66-Europarlementariër Marietje Schaake noemt Europese defensie integratie "een bittere noodzaak.” Nu Trump zich terugtrekt van het wereldtoneel en de crises rondom Europa voortduren, moeten we in Europa onze krachten bundelen. Vandaag presenteert de Europese Commissie een voorstel voor drie mogelijke toekomstscenario's voor Europese defensiesamenwerking.
Schaake: "Het is zaak dat de Europese lidstaten zich zo snel mogelijk committeren aan het meest ambitieuze scenario. We moeten in Europa veel slimmer gaan samenwerken. Door gezamenlijk onderhoud te doen, inkoop van materieel met elkaar af te stemmen en de protectionistische defensiemarkt open te breken. Dat vergroot de slagkracht van onze legers en bespaart bovendien veel geld. Niet als wapenwedloop, maar als uiterste middel om onze belangen en waarden te kunnen waarborgen.”
Inzetbaarheid Schaake wil dat de inzetbaarheid van Europese troepen wordt vergroot, zodat Europa een geloofwaardige speler op het wereldtoneel kan zijn. Schaake: "Er moeten meer gemeenschappelijke fondsen komen voor Europese missies, zodat lidstaten niet uit financiële overwegingen een missie blokkeren. Daarbij moeten lidstaten na jaren van bezuinigingen weer gaan investeren in defensie en zich bezig blijven houden met waar zij onderscheidend in zijn. Niet elke lidstaat hoeft alles te kunnen, taakspecialisatie dus."
Cyber Door de vergaande digitalisering in onze samenleving wordt de digitale dimensie van oorlogsvoering steeds belangrijker. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit de activiteiten van Rusland. Schaake: "Het internet kent geen grenzen. Als er één zwakke schakel is, is dat een risico voor alle lidstaten. Lidstaten moeten daarom investeren in cybersecurity om kritieke infrastructuur te beschermen. Informatie moet veel beter worden gedeeld en samen moeten we werken aan een Europese aanpak om adequaat te kunnen reageren op een cyberaanval.”
De voorstellen van de Commissie zullen nu worden besproken door de lidstaten en het Europees Parlement, alvorens er nieuwe concrete stappen worden gezet.