Marietje Schaake benoemd als hoofd EU-waarnemingsmissie Keniaanse verkiezingen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, June 8 2017, 3:08.

De Europese Unie heeft de uitnodiging van de Keniaanse autoriteiten om de verkiezingen op 8 augustus waar te nemen positief beantwoord. D66-Europarlementariër Marietje Schaake is door EU-Buitenlandchef Federica Mogherini als hoofdwaarnemer van de gehele EU-missie benoemd.

Schaake reageert:

“Ik ben vereerd met de benoeming als hoofdwaarnemer van de EU-observatiemissie. Deze verkiezingen zullen opnieuw bepalend zijn voor de democratische ontwikkeling van Kenia. Het land boekte al vooruitgang op het gebied van democratie en goed bestuur. Ik vertrouw erop dat de bevolking van Kenia haar stem kan uitbrengen onder vreedzame en kalme omstandigheden, om daarmee het belang van democratische instituties te verankeren. De verkiezingen kunnen het proces van democratisering versterken mits ze in goede banen worden geleid door goede organisatie, een vreedzaam, transparant en inclusief proces en bovenal door het uitblijven van uitspraken of andere acties die tot geweld oproepen. De waarnemingsmissie moet daaraan bijdragen.”

Eerdere aanbevelingen van Europese waarnemers hebben bijgedragen aan de promotie van politieke dialoog en het consolideren van democratie in het land.