Mogelijke toelating Glyfosaat (Roundup)

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, June 8 2017, 3:34.

Naar aanleiding van een bericht in de media dat de Europese Commissie het middel Glyfosaat voor een langere periode wil toelaten heeft de Tweede Kamer hierover een debat gevoerd.

Glyfosaat is een middel dat gebruikt wordt als onkruidbestrijder in de landbouw. Het voorkomt dat opslag van oude planten ziekten overbrengen naar nieuwe planten en het middel zorgt er voor dat landbouwgewassen voldoende ruimte hebben om te groeien. Maar ook in de recreatiesector wordt dit middel gebruikt en door mensen in hun tuin om onkruid te bestrijden.

Volksgezondheid staat voor de VVD voorop. Als blijkt dat een stof een gevaarlijk is voor de volksgezondheid of voor natuur en milieu dan moeten er strikte voorwaarden gesteld worden aan het gebruik of in het uiterste geval verboden worden. Om dit te kunnen bepalen is het belangrijk dat er onderzoek plaatsvindt. De VVD vindt dat de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, en dat geldt ook voor andere chemische middelen, moet plaats vinden op basis van wetenschappelijk onderzoek en niet op basis van emotie.

Lees hier mijn inbreng in het debat.

Bijlagen

spreektekst-debat-mogelijke-toelating-glyfosaat (pdf, 0.17 MB)