Kritische vragen bij Verzamelwet pensioenen

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, June 7 2017, 3:52.

Deze week heeft de Tweede Kamer de Verzamelwet pensioenen besproken. Met een verzamelwet kan het kabinet kleine aanpassingen of tekortkomingen in een wet repareren. De meeste wijzigingsvoorstellen in deze wet waren technisch van aard. Enkele onderdelen hebben echter wel grotere gevolgen. Daar heb ik tijdens het debat dan ook aandacht voor gevraagd.

Zo is de VVD kritisch over het voorstel om ondernemingspensioenfondsen met meer dan 1 miljard euro belegd vermogen te verplichten om over te gaan naar een raad van toezicht in plaats van een externe visitatiecommissie. Dit voorstel loopt namelijk vooruit op een evaluatie over het functioneren van de visitatiecommissie en komt dus naar de mening van de VVD te vroeg. Ook is er geen rekening gehouden met ondernemingspensioenfondsen die gaan fuseren of binnen afzienbare tijd gaan liquideren.

Omdat het toezicht via een raad van toezicht kostbaarder is dan een visitatiecommissie, en de kosten van toezicht opgebracht moeten worden door de deelnemers en de gepensioneerden, wil de VVD eerst een evaluatie van de visitatiecommissies voordat wordt overgegaan tot deze kostenverhogende verplichting. Daarnaast heb ik aandacht gevraagd voor de netto pensioenregeling en de carve-out.

Hier kunt u mijn inbreng lezen.