EU-strategie nodig om oorlog in Jemen te beëindigen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, June 14 2017, 2:36.

Na herhaaldelijke oproepen van D66-Europarlementariër Marietje Schaake roept het Europees Parlement morgen EU-buitenlandchef Mogherini op een Europese strategie te presenteren om de humanitaire ramp in Jemen te stoppen. Schaake: “De situatie in Jemen neemt dramatische proporties aan. De Verenigde Naties meldt al meer dan tienduizend doden, twee miljoen ondervoede kinderen en drie miljoen vluchtelingen. Europa moet in actie komen om de oorlog en humanitaire ramp te stoppen. Zeker nu de Verenigde Staten onder leiding van Trump hun geloofwaardigheid in de regio verspillen. Een duidelijke EU-strategie is absolute noodzaak.”

Wapenboycot Saudi-Arabië

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië is verantwoordelijk voor het grootste aantal burgerslachtoffers in Jemen. Schaake herhaalt haar oproep voor een wapenboycot: “Groot-Brittannië, Frankrijk en België zijn belangrijke wapenleveranciers van Saudi-Arabië, terwijl dit land terreur aanwakkert en mensenrechten op grove wijze schendt. De gevolgen in Jemen zijn desastreus. Er moet zo snel mogelijk een Europees wapenembargo komen.”

Gezamenlijk belang

Een heldere EU-strategie is ook in het belang van Europa. Jemen ligt langs een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. Schaake: “Dit jaar zijn al meerdere zeemijnen voor de kust van Jemen verwijderd. Bovendien werken de bombardementen en drone-aanvallen door de Saoedische coalitie de groei van radicale groeperingen als Al Qaida in de hand. Ondertussen versterkt Iran, door politieke en militaire steun aan de Houthi-beweging in Jemen, haar invloed. Een EU-strategie is niet alleen noodzakelijk, maar ook in ons gezamenlijk belang.”

Schaake wil verder dat er een speciale EU-vertegenwoordiger voor Jemen komt, en dat er internationaal wordt samengewerkt om mensen die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden te vervolgen. Financiële steun bij de wederopbouw van Jemen, als een vredesakkoord is bereikt, kan gebruikt worden om de verschillende partijen terug te bewegen naar de onderhandelingstafel.