Europees Parlement veroordeelt onderdrukking minderheden in Indonesië

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, June 15 2017, 2:40.

Vandaag heeft het Europees Parlement stevig stelling genomen tegen de onderdrukking van minderheden in Indonesië. Een resolutie die de mensenrechtensituatie veroordeelt, is aangenomen.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert: “We veroordelen de aanvallen op minderheden en eisen respect voor de rechten van mensen in Indonesië. Europese leiders, Hoge Vertegenwoordiger Mogherini voorop, moeten de autoriteiten in Indonesië aanspreken op hun verantwoordelijkheden. De Europese Unie werkt nauw samen met Indonesië, onder andere op het gebied van handel en veiligheid. Deze banden moeten worden ingezet om mensenrechten bovenaan de agenda te zetten.”

Groeiende intolerantie tegen homo’s

Sinds vorig jaar nemen geweld en discriminatie tegen minderheden in Indonesië schrikbarend toe. Een christelijke gouverneur moest volgens shariarecht aftreden. Daarbij veroordeelde een shariarechtbank in de Indonesische provincie Atjeh een homopaar tot ieder 80 stokslagen en in Jakarta werden 141 mannen gearresteerd tijdens een politie-inval bij een gay club.

Schaake: “Niet alleen in Atjeh maar ook in de rest van het land worden LHBTI’s geïntimideerd, in de gevangenis gezet of naar psychiatrische instellingen gestuurd. Lokale politici maken publiekelijk discriminerende opmerkingen of roepen zelfs op tot geweld. De EU moet zich hier consequent tegen uitspreken en de straffeloosheid van geweld tegen minderheden met klem veroordelen.”

In mei stelden D66’ers Schaake en In 't Veld schriftelijke vragen aan Hoge Vertegenwoordiger Mogherini over de veroordeling in Atjeh.