AD: Agnes over oneerlijke havenbelasting, sociale dumping en pensioenachterstand vrouwen - Main contents
Agnes Jongerius heeft afgelopen week in het Europees Parlement verschillende stemmingen gehad over Europese en Nederlandse onderwerpen. Onder andere het Europees havenbeleid en de pensioenachterstand van vrouwen kwamen als stemmingen voorbij. Ook zag ze dat Macron vastbesloten is om valse concurrentie aan banden te leggen.
We hebben de artikelen op een rij gezet.
Europarlement laakt Brussel voor havenbeleid en komt op voor de haven van Rotterdam
(http://www.ad.nl/binnenland/europarlement-op-de-bres-voor-rotterdamse-haven~a8d59387/)
Europarlementariërs van diverse landen zijn gisteravond fel uitgevallen naar het havenbeleid van de Europese Commissie. Zij opent procedures en legt links en rechts belasting op zonder dat ze duidelijk maakt op welke basis ze dat doet.
Het Parlement stemt hoe dan ook niet in met zijn redenering dat havens een bedrijf als elk ander zijn, en daarom belasting moeten betalen. ,,Rotterdam wordt al sinds 1 januari 2017 aangeslagen, de concurrenten in het buitenland pas over een aantal jaar. Dat betekent dat onze havens al die tijd concurrentienadeel hebben, en dat kan dus niet”, vindt Agnes Jongerius (PvdA).
Hopen op een sterk front met de Franse president Macron in strijd tegen sociale dumping
(http://www.ad.nl/economie/franse-president-macron-in-voorhoede-tegen-sociale-dumping~aa0f4125/)
Veel te goedkope Oost-Europese arbeidsmigranten kunnen in Nederland en andere rijke landen nog even iets langer hun diensten tegen afbraakprijzen blijven aanbieden, maar straks moet onherroepelijk het mes erin, en harder dan voorzien. De Franse president Emmanuel Macron is vastbesloten hun valse concurrentie voor eens en altijd aan banden te leggen.
In het Europese Parlement aarzelt ook zijn partijgenote Agnes Jongerius, die straks als onderhandelaar namens het Parlement in de slag moet met Commissie en lidstaten, tussen blij zijn en balen. ,,Nééééééééé, hè?” was haar eerste spontane reactie. ,,Ik had echt deze week op een akkoord gehoopt, en had dan alles op alles gezet om dat in de onderhandelingen vanuit het Parlement nog verder aan te scherpen. Vergeet niet: Malta heeft hier ontzettend hard aan getrokken, en per 1 juli wordt Estland voorzitter, een land dat hoe dan ook nauwe banden heeft met belangrijke Midden-Europese landen als Polen, Hongarije, Roemenië of Bulgarije. Macron neemt hiermee risico’s. Maar inhoudelijk ben ik natuurlijk blij. Ik wil de detachering beperken tot zes maanden, Macron komt met 12 heel aardig mijn richting uit.”
40 procent verschil: ‘Trek pensioen vrouwen gelijk’
(http://www.ad.nl/economie/40-procent-verschil-trek-pensioen-vrouwen-gelijk~a1e2b6e4/)
Europa moet eindelijk werk maken van de gigantische pensioenachterstand van vrouwen. Dat is de conclusie van een rapport van het Europees Parlement.
,,Het gaat om het wegnemen van een schrijnende ongelijkheid. Rapporteur Le Grip vraagt de lidstaten globaal om twee dingen: ga eens na of uw eigen pensioenstelsel ongelijkheid bevordert of terugdringt, en kijk of het mogelijk is te komen tot meer gelijkwaardigheid op de arbeidsmarkt. Wie kan daar tegen zijn?”
Zoals zovelen destijds, aldus de oud-FNV-voorzitter, werd ook haar eigen moeder op haar huwelijksdag ontslagen. ,,Trouwdag, ontslagdag - zo ging dat. Zij leeft nu niet meer, maar veel van haar generatiegenoten zitten tot op de dag van vandaag in diepe armoe. Dat zo laten of nog erger laten worden, is simpelweg onaanvaardbaar.”