Het Diergezondheidsfonds - Main contents
Er zijn verschillende redenen om een uitbraak van besmettelijke dierziekten te voorkomen of als er eenmaal een uitbraak is deze adequaat te bestrijden. Een uitbraak van een besmettelijke dierziekte kan risico’s met zich meebrengen voor de volksgezondheid. Dit risico wil je zo klein mogelijk houden. Boeren hebben ook een groot belang bij het voorkomen van een uitbraak van een besmettelijke dierziekte. Zij verdienen immers hun boterham met de producten of het vlees van de dieren. En de overheid heeft natuurlijk ook een belang. De Nederlandse land- en tuinbouw is tweede voedselexporteur van de wereld. Een uitbraak van een besmettelijke dierziekte kan veel schade, ook voor deze exportpositie, opleveren. Het diergezondheidsfonds zorgt dat er voldoende geld is om zowel preventieve maatregelen te nemen, als ook een adequate bestrijding mocht er een dierziekte zijn uitgebroken.
Dat er goede maatregelen genomen moeten kunnen worden om een uitbraak van dierziekten te voorkomen en te bestrijden is klip en klaar. Ook de sectorvertegenwoordigers en de boeren zien het belang. Tot een aantal jaren geleden werd de heffing voor het diergezondheidsfonds geïnd door de productschappen. Nu deze zijn opgeheven neemt de overheid deze verantwoordelijkheid, over maar dat moet dan wel in een wet geregeld worden.
Omdat het over veel geld gaat, opgebracht door het bedrijfsleven, is het belangrijk dat duidelijk is hoe het geld besteed wordt. Dit dient op een efficiënte en effectieve manier ingezet te worden en het moet te controleren zijn door het bedrijfsleven en de Kamer. Want niets is makkelijker om bij een tekort tarieven te verhogen en de rekening bij het bedrijfsleven neer te leggen. Ik heb het kabinet gevraagd om inzichtelijk te maken welke uitgaven er gedaan worden, en zijn, bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte. Een motie hierover wordt dinsdag in stemming gebracht. Omdat het bedrijfsleven aan de lat staat voor het diergezondheidsfonds vind ik het belangrijk dat het bedrijfsleven ook inspraak heeft. Een wijzigingsvoorstel ingediend door het CDA en VVD om dit in de wet op te nemen is door de staatssecretaris overgenomen.