Rutte bezoekt Macron: 'Het is belangrijk dat we op de voorste bankjes zitten' - Main contents
Terwijl in Den Haag formatiegesprekken de politiek domineren, moet Nederland een strategie vinden om invloed te behouden in een veranderende Europese Unie.
Met het Britse vertrek en de verkiezingsoverwinning van de EU-gezinde Franse president Emmanuel Macron, doemt een dominante as Berlijn-Parijs op. Vandaag bezoeken premier Mark Rutte en minister van buitenlandse zaken Bert Koenders Macron voor het eerst.
Belangrijke relaties
Om een economisch open Europa te bewaken, zijn juist de Nederlandse relaties met kleinere landen belangrijk, vindt Hans van Baalen, VVD-Europarlementariër en voorzitter van de liberale Europese partij Alde. "Nederland kan in het gat van Groot-Brittannië springen en samen met Scandinaviërs, de Balten, de Benelux en bijvoorbeeld Tsjechië pleiten voor vrije handel en deregulering."
Voorlopig is het aan Rutte en Koenders om het diplomatieke voorwerk te doen. De komende dagen kunnen zij peilen met wie er valt samen te werken in de nieuwe Europese machtsverhoudingen. Het bepalen van een preciezer afgestelde strategie, die het accent legt op samenwerking met de Frans-Duitse as dan wel met gelijkgezinde kleine landen, is een zaak voor een nieuw kabinet.