Reactie Marietje Schaake op besluiten Raad Buitenlandse Zaken

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, June 19 2017, 3:03.

De Europese Ministers van Buitenlandse Zaken besloten vandaag dat de Europese Unie sancties kan opleggen aan diegenen die cyberaanvallen tegen lidstaten uitvoeren. Daarnaast werd de mogelijkheid een EU-missie naar Irak te sturen besproken. D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert hieronder.

Cyberaanvallen

De lidstaten spraken in Luxemburg af gezamenlijk economische sancties op te kunnen leggen na een cyberaanval. Schaake: “Digitale aanvallen worden helaas een steeds belangrijker onderdeel van internationale conflicten. Op dit moment doet de Europese Unie vrijwel niets als een lidstaat wordt getroffen door zo’n aanval. Dit besluit is een stapje in de goede richting om gezamenlijk op te treden en online de vrede en rechtstaat te waarborgen.”

EU-missie naar Irak

Het sturen van een EU-missie om de Iraakse veiligheidssector te adviseren en te trainen, is een stap in de goede richting. Daar mag het echter niet bij blijven. Schaake: “Door de nadruk op het verdrijven van de Islamitische Staat (IS) uit Irak wordt er nauwelijks nagedacht over een vervolgplan, terwijl dat essentieel is om te voorkomen dat nieuwe radicale groeperingen vrij spel krijgen in de chaos die IS straks achterlaat. De Europese Unie moet daarom bereid zijn financieel bij te dragen aan de wederopbouw en deze steun gebruiken om met de autoriteiten te werken aan een inclusieve regering die de fundamentele rechten van alle burgers waarborgt."

Schaake werkt samen met de Global Commission on the Stability of Cyberspace om voorstellen te doen om de veiligheid en stabiliteit van het internet te verbeteren.