GroenLinks polariseert

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, June 29 2017, 3:31.

De volksgezondheid en zorg voor onze leefomgeving is van ons allemaal. De suggestie dat er alleen in het belang van de boeren wordt gehandeld, doet absoluut geen recht aan de boeren die zeven dagen per week 24 uur per dag klaar staan voor hun bedrijf, hun dieren en hun omgeving. Een gezonde leefomgeving is ook in het belang van deze boeren. De boeren werken aan ons voedsel, kwalitatief goed en betaalbaar.

De heer Grashoff polariseert en zet belangen tegen elkaar op in plaats waardering te hebben voor de stappen die de afgelopen jaren, onder moeilijke marktomstandigheden, zijn gezet. Waardering voor de resultaten zou meer op zijn plaats zijn. Immers, groot deel van Nederland voldoet aan de Nitraatnorm, mestfraude blijkt minder omvangrijk te zijn als werd gesuggereerd, hoewel de emissies nu stagneren zijn ook daar grote stappen gezet evenals bij de vermindering van het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

In plaats van de sector in een negatief daglicht te zetten, dienen we te zoeken naar en creëren van ruimte voor de initiatieven van de sectoren. Neem de varkenshouderij die als sector, samen met het ministerie en enkele andere partners, een actieplan Vitalisering varkenshouderij heeft opgesteld. Of de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van mestverwerking en het hergebruik van schaarse grondstoffen. GroenLinks en enkele andere partijen geven hierbij niet thuis. Nee, door de stapeling van wet en regelgeving, zetten deze partijen de sector meer op afstaand. Een sector die van groot belang is voor Nederland en het buitenland.

De VVD wil graag samen met de betrokken sectoren stappen zetten naar een efficiënte en innovatieve landbouw. Wij vinden het belangrijk dat er met zorg voor volksgezondheid en omgeving kwalitatief goed voedsel geproduceerd kan worden. Dat gebeurt al en dat moeten we blijven stimuleren!