Vragen over het bericht dat Israël een Nederlands ontwikkelingsproject heeft gesloopt

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, June 30 2017.

Vragen van de leden Yesilgöz en Ten Broeke (beiden VVD) aan de ministers van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken over het bericht dat Israël een Nederlands ontwikkelingsproject heeft gesloopt (ingezonden 30 juni 2017).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "Israel sloopt Nederlands ontwikkelingsproject"? 1)

Vraag 2

Hebben de Israëlische autoriteiten het project reeds gesloopt? Is dit van tevoren aangekondigd? En ziet u nog kans om het besluit aan te vechten? Zo ja, bent u voornemens dat te doen? Kunt u daarnaast aangeven geld hoeveel geld dit specifieke project precies heeft gekost? En in het kader van welke beleidsdoelstelling werd dit project ontplooid?

Vraag 3

Klopt het dat er voor dit ontwikkelingsproject geen vergunning is aangevraagd? Zo ja, waarom wordt er zoveel ontwikkelingsgeld besteed aan projecten zonder vergunning, als in het verleden al is gebleken dat objecten dan worden gesloopt of in beslag worden genomen? Is dat niet zonde als ontwikkelingsgeld ook kan worden besteed aan projecten in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die wel zijn afgestemd met de relevante Israëlische en Palestijnse autoriteiten?

Vraag 4

Bent u van mening dat het ontplooien van ontwikkelingsprojecten zonder vergunning past binnen de evenwichtige benadering van Nederland, waarbij de goede relaties met beide partijen worden verstevigd en benut om bij te dragen aan een positief onderhandelingsklimaat?

Vraag 5

Ziet u aanleiding om het zonder vergunning ontwikkelen van projecten in het deel van de Westelijke Jordaanoever onder Israëlisch militair bestuur te staken of worden deze projecten voortgezet of zelfs opnieuw geïnitieerd? Kunt u toelichten om hoeveel (huidige en toekomstige) projecten het ongeveer gaat en hoeveel geld hier in totaal voor is gereserveerd?

  • 1) 
    AD, 30 juni 2017

Israël sloopt Nederlands ontwikkelingsproject