'Israël moet betalen voor schade project'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, July 4 2017.

Politiek Den Haag reageert woedend op de sloop van een Nederlands hulpproject vorige week door Israëlische soldaten. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma eist herstelbetalingen.

Volgens Israël was voor het Nederlandse project geen bouwvergunning afgegeven. Sjoerdsma: ,,Het dorp ligt in een gebied dat door Israël illegaal wordt bezet. Het internationaal recht schrijft voor dat de bezetter zorg draagt voor de inheemse bevolking, maar Israël geeft daar geen bouwvergunningen af voor Palestijnen."

Ook de VVD windt zich op over de Israëlische vernieling. Maar om een andere reden. VVD-Kamerlid Han ten Broeke diende Kamervragen in om te weten te komen waarom Nederland ontwikkelingsprojecten financiert waarvoor geen vergunning is afgegeven.

,,Nederland is er vaak als de kippen bij om Israël te veroordelen als het illegale nederzettingen bouwt. Die logica dwingt ons ook om zelf geen vergunningloze, en dus volgens het lokale recht illegale activiteiten, te subsidiëren." Ten Broeke weet hoe ingewikkeld het is om bij de Israëlische autoriteiten een bouwvergunning te krijgen.

,,Maar de oplossing is niet om dan maar zonder vergunning te bouwen en verkwisting van belastinggeld te riskeren. Er zijn genoeg projecten op de Westelijke Jordaanoever en Gaza die wel instemming van beide partijen genieten en bijdragen aan de Nederlandse doelen in de regio."

Lees het hele artikel in het AD of via Blendle

Kamervragen (ingezonden 30 juni 2017)

Vragen van de leden Yesilgöz en Ten Broeke (beiden VVD) aan de ministers van Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken over het bericht dat Israël een Nederlands ontwikkelingsproject heeft gesloopt