Debat over NFIA dat bedrijf naar Nederland haalt

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Wednesday, July 5 2017, column.

Het bedrijf ICL heeft zich in Nederland gevestigd wat zorgde voor 300 extra banen. Sommige partijen hebben hier vraagtekens bij en daar sprak de Tweede Kamer over. De VVD gaat niet mee met het zwart maken van bedrijven die zich in Nederland vestigen, zorgen voor Nederlandse banen en voor de broodnodige belastingkomsten. Maar ook met het in een kwaad daglicht zetten van de rulingpraktijk en alle mensen en instanties die hard werken om banen naar Nederland te halen. Zij moeten gewoon hun werk kunnen doen, anders lopen we banen en belastinginkomsten mis. Lees hier de bijdrage van Aukje de Vries.

Debat over de totstandkoming van een fiscaal gunstige tegemoetkoming aan chemieconcern ICL

De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) haalde door buitenlandse bedrijven de afgelopen vijf jaar circa 35.000 banen naar ons land en 9 miljard euro aan investeringen in de Nederlandse economie. En in dit concrete geval: 300 extra banen bij ICL. Hoe vreselijk kan dat nu zijn? De premier en het Nederlandse acquisitiebureau NFIA hebben gewoon gedaan wat ze moeten doen. Banen naar Nederland halen.

De Belastingdienst heeft, net als bij ieder ander bedrijf, of het nu een MKB’er of een multinational is, gesproken met het bedrijf om duidelijkheid vooraf te geven over de interpretatie van de belastingregels. Die beoordeling is niet anders, dan wanneer achteraf belastingaangifte zou zijn gedaan. Binnen de bestaande wet- en regelgeving. Niets meer en niets minder. Hoezo een op maat gemaakte en zeer lucratieve belastingdeal?

Over het belastingpercentage en de belastinggrondslag wordt niet onderhandeld. In die zin vind ik het gebruik van het woord onderhandelen (“negotiate”) door NFIA wel uiterst ongelukkig. De voorbeelden die vandaag in de NRC zijn genoemd, zijn gewoon de bestaande instrumenten, die voor alle ondernemingen beschikbar zijn, groot en klein, met en zonder ruling.

Ik ben inmiddels wel een beetje klaar met het zwart maken van bedrijven die zich in Nederland vestigen en zorgen voor Nederlandse banen, voor de broodnodige belastingkomsten. Maar ook het in een kwaad daglicht zetten van de rulingpraktijk en alle mensen en instanties die hard werken om banen naar Nederland te halen. Zij moeten gewoon hun werk kunnen doen, anders zijn wij de gekke Henkie als het gaat om het aantrekken van nieuwe bedrijven. En lopen we banen en belastinginkomsten mis.

Ik zou willen dat anderen zich ook net zo druk maken over ons vestigings- en investeringsklimaat én over lagere belastingen, als over rulings.

Het fiscale vestigingsklimaat, is slechts een onderdeel. Infrastructuur, onderwijs, personeel en woonomgeving spelen daarbij allemaal ook een belangrijke rol. Op al die fronten kunnen we concurrerend zijn en dat moeten we ook willen. Dat doen we overigens niet alleen voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven, maar allereerst voor onze eigen bedrijven.

Dit was een acquisitie-traject, waarbij simpelweg alles uit de kast is gehaald om het bedrijf naar Nederland te halen, natuurlijk binnen alle geldende wet- en regelgeving.