Kabinet: Turkse vicepremier niet welkom voor herdenking

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, July 7 2017.

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes die volgende week dinsdag in Nederland aanwezig wil zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden is niet welkom. Het kabinet acht een bezoek van een Turkse bewindsman aan ons land op dit moment niet gewenst. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Türkes is uitgenodigd bij een herdenking van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) die het evenement dat plaatsvindt op 11 juli in congrescentrum Orpheus in Apeldoorn aankondigen op de Facebookpagina.

’Regelrechte provocatie’

De reactie van het kabinet wordt in de Tweede Kamer van links tot rechts gesteund. „Volkomen terecht dat Nederland de Turkse regering het signaal geeft dat hun ministers niet gewenst zijn en ze hen afraadt naar de herdenking in Apeldoorn te komen”, reageert VVD-Kamerlid Ten Broeke. Zijn opartij veroordeelt de mislukte militaire coup in het land. Maar de relatie met Turkije is zodanig bekoeld dat Turkije eerste moet bewijzen de relatie te willen herstellen, vindt de VVD’er. „Het is tijd voor een Turks gebaar, niet voor nieuwe provocaties.”

Lees het hele artikel op telegraaf.nl