Gewoon goed werk voor iedereen! - Main contents
Onzekerheid of je volgende week nog een baan hebt, vaak werken tegen een laag salaris, beperkte scholingsmogelijkheden en een belabberde pensioenopbouw: het zijn allemaal kenmerken van flexwerk. Of het nu gaat om uitzendwerk, tijdelijk werk, oproep- en min max-contracten de flexibilisering van de Europese arbeidsmarkt neemt nog altijd toe. Voor mij is dat niet te verteren, want een baan zonder zekerheid vreet aan mensen. Ik ben dan ook blij dat het Europees Parlement deze week een stap heeft gezet die het Europese leger van flexwerkers probeert in te dammen.
Op dit moment heeft slechts 59 procent van de Europese werknemers een vaste aanstelling. En - tot overmaat van ramp - dit percentage is dalende. Ongewenst en onverantwoord als je het mij vraagt. Flexwerkers moeten iedere maand afwachten wat hun inkomsten zijn, bouwen minder pensioen op en ontslag ligt altijd op de loer. Het is niet voor niets dat het Sociaal Cultureel Planbureau drie jaar geleden al concludeerde dat Nederlandse flexwerkers ongelukkiger zijn dan werknemers in vaste dienst. Bovendien zijn het vaak kwetsbare groepen, zoals jongeren, migranten en vrouwen die deze banen vervullen. Ook de Europese Commissie heeft Nederland voor deze wildgroei van flexwerk al eens op de vingers getikt.
Ook voor bedrijven vallen de voordelen van de inzet van flexwerkers tegen. Flexwerk is bijvoorbeeld slecht voor de innovatie. Toch is er categorie ondernemingen die juist als innovatief wordt gezien, namelijk de online platforms. Bij deze bedrijven, zoals het verboden UberPop, hebben ‘werknemers’ regelmatig het nakijken als het gaat om fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Daarom ondersteun ik ten volle het verzoek van het Europees Parlement aan de Europese Commissie om deze nieuwe vormen van arbeid kritisch tegen het licht te houden.
Naar mijn mening zou flexwerk alleen ingezet moeten worden in uiterste gevallen, zoals tijdens onverwacht ziekteverzuim of in een piekperiode. Ik blijf daarom knokken voor fatsoenlijke banen tegen een eerlijk loon, want onafhankelijk waar je in Europa ook werkt, welke leeftijd of opleiding je ook hebt, iedereen heeft recht op goed en zeker werk.