Brusselse schemerstages - Main contents
Goede stages. Erg belangrijk. Stoer van Esther Crabbendam dat zij een campagne is begonnen tegen #stageleed.
Een stage moet aantrekkelijk zijn voor werkgever en stagiair. Een stagiair kan werkervaring op doen; zijn of haar werkgever potentiële medewerkers trainen en op een flexibele manier wat extra mankracht inhuren. Mooi, toch?
Op zich wel, maar veel stages zijn onbetaald. Of zo weinig betaald, dat uiteindelijk alleen de jongeren met meer geld ze op hun CV kunnen zetten. Gratis werken, en in veel gevallen ook nog zonder goede begeleiding, dat slaat nergens op.
Het stageprobleem speelt niet alleen in Nederland. Ook in Brussel, bij de Europese instellingen, kun je een goede partij flutstages vinden. Dat heb ik, samen met een aantal andere leden van het Europees Parlement, al aan de kaak gesteld bij de President van het Europees Parlement.
Vandaag hebben we ook vragen gesteld aan de Commissie. Want ook daar worden elk jaar, naast de zogeheten Blue Book stages, een aantal ‘atypische stages’ aangeboden die niet betaald zijn. De Blue Book stages zijn daarentegen prima stages. Die betalen zo’n 1120 euro per maand, en zorgen ook voor verzekering en reiskosten. Waarom zowel in het Parlement als in de Commissie, toch instellingen met voldoende geld, nog steeds zoveel ‘schemerstages’ bestaan is mij dus een raadsel.
Ik wacht vol belangstelling af wat de Commissie zal antwoorden over de ‘atypische stages’. En hier in het Parlement hou ik ook een oogje in het zeil.