Kamer dringt aan op verscherpt reisadvies Turkije

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, August 1 2017.

Partijen in de Tweede Kamer dringen bij minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan op een verscherpt reisadvies voor Turkije. Aanleiding is de arrestatie van een Nederlandse man die president Erdogan zou hebben beledigd en het land niet uit mag.

In het bestaande reisadvies worden alleen reizen naar het grensgebied met Syrië ontraden. Voor het overige roept Buitenlandse Zaken Nederlanders die naar Turkije reizen op alert te zijn en demonstraties te vermijden. Ook wordt hun erop gewezen dat in Turkije de noodtoestand van kracht is. Die maatregel is onlangs verlengd.

De Kamer heeft officieel niets te zeggen over reisadviezen: dat besluit is aan de regering. Toch ligt het volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke ‘voor de hand’ dat Koenders naar aanleiding van dit Nederlandse geval en de nieuwe Duitse lijn opnieuw kijkt of het advies nog wel toereikend is. Ook wil Ten Broeke dat Koenders, wellicht samen met zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, de zaak aankaart tijdens de eerstkomende Raad voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Lees hier het hele artikel