Marietje Schaake bij VN lancering 'Alliance for Torture-Free Trade'

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, September 1 2017, 2:33.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake gaat op 18 september naar New York voor een bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar is ze bij de aftrap van de ‘Alliance for Torture-Free Trade’, een initiatief van de Europese Unie, Mongolië en Argentinië, om handel in martelwerktuigen te stoppen.

Schaake: “Helaas zijn folteringen en executies, met behulp van goederen die internationaal verhandeld en verzonden worden, in sommige landen nog aan de orde van de dag. De Europese Unie veroordeelt de doodstraf en marteling altijd en overal. Bij aanvang van de VN-Vergadering roepen wij daarom andere landen op hetzelfde te doen, door zich aan te sluiten bij de Alliantie. Ter plekke kunnen zij een verklaring ondertekenen waarmee een internationale coalitie tot stand komt.”

Strengere wetgeving

Schaake is een van de drijvende krachten achter strengere wetgeving om de handel in goederen voor marteling en doodstraf uit te bannen. Eind 2016 werd haar rapport met grote meerderheid aangenomen in het Europees Parlement. Belangrijke onderdelen hiervan zijn een verbod op marketing, een verbod op doorvoer door de EU en een verbod voor Europese bedrijven om als tussenpersoon voor deals te dienen.

Schaake: “Het is essentieel dat we de verbinding tussen mensenrechten en handel blijven maken. De Europese Unie is het grootste handelsblok ter wereld, onze exportcontrolewetten hebben daadwerkelijk effect op de handel in martelwerktuigen. Als meer landen met ons mee doen kunnen we de handel verder verlammen. Zo neemt de EU verantwoordelijkheid en initiatief voor een rechtvaardigere wereld."

Over de Alliance for Torture-Free Trade: http://www.torturefreetrade.org/index.html