Lobby van VVD'ers voor VVD'ers: 'Twente doet ertoe'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, September 13 2017.

Ingenieurs? Die worden opgeleid aan de Technisch Universiteit in Delft, schijnt Pieter Duisenberg in het verleden als VVD-Tweede Kamerlid heel lang te hebben gedacht. Twentse liberalen hebben Duisenberg, sinds kort voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU), inmiddels uit de droom geholpen: ingenieurs worden ook - en misschien wel vooral - klaargestoomd aan de Universiteit Twente.

Dat hij dat maar weet, besloot het Enschedese gemeenteraadslid Joost Nijhuis maandag tijdens een VVD-werkbezoek een anekdote over het ex-Kamerlid Duisenberg.

Nijhuis deed zijn ontboezeming onlangs tijdens het bezoek van negen Tweede Kamerleden van VVD-huize aan Enschede. Daar, in het Rijksmuseum Twenthe, brachten lokale en provinciale VVD de Twentse zaak onder de aandacht van hun Haagse partijgenoten. Van culturele trekpleisters als hetzelfde Rijksmuseum, de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten tot een betekenisvol onderwijsinstituut als de UT en van een goede infrastructuur tot de Euregio: Twente doet er toe en is de aandacht en investering van het rijk waard.

Een lobby van VVD'ers (gemeenteraadsleden, burgemeesters, gedeputeerde en Statenleden) voor VVD'ers. Het is en blijft nodig, weet het Kamerlid Han ten Broeke, zelf als streekgenoot al jarenlang pleitbezorger voor Twente in Den Haag. ,,Als Twente moeten de regionale belangen steeds onder de aandacht worden gebracht in de fractie. Dat is ook het doel van dit bezoek."

Hij, de in Ambt Delden woonachtige parlementariër, kent de Twentse dossiers als geen ander. ,,Bij de lobby sta je schouder aan schouder met Kamerleden en bewindslieden die ook uit de streek komen, ongeacht de partij. De strijd lever je met je partijgenoten in de fractie als het om de belangen van de regio gaat." Dat blijft intern niet zonder gevolgen. ,,Ik weet dat ze in de fractie af en toe gek van me worden als ik het weer eens over het karrenspoor heb", zegt hij over zijn inzet voor miljoeneninvesteringen in de op te waarderen N35.

Lobby

Maar de lobby houdt nooit op. ,,Zeker niet omdat een regio als Twente niet bepaald is oververtegenwoordigd", zei Ten Broekes Tweede Kamercollega Remco Dijkstra. ,,Ik kom zelf uit Gelderland, de Betuwe, dat is ook een streek die niet overdreven veel Kamerleden telt. Dus zal een regio Twente maar ook de mijne bepaalde onderwerpen steeds voor het voetlicht moeten brengen", aldus het Kamerlid dat in de VVD-fractie onder meer infrastructuur en milieu in zijn portefeuille heeft.

Het moment voor de interne VVD-lobby - half september - is niet toevallig. Er is een nieuw kabinet in de maak en de leden van Tweede Kamer zijn nog geen tweehonderd dagen geleden aangetreden. ,,Alle reden dus voor ons als VVD'ers aan partijgenoten in het Haagse te laten zien", meende René Kreeft, fractievoorzitter van de VVD in Enschede. ,,Het mooie is: we doen het met z'n allen: met VVD'ers uit alle windstreken in de regio. Ik weet: het belang van Twente is het belang van Enschede. En het belang van Enschede is het belang van Twente. Zo geldt dat ook voor VVD'ers uit andere gemeenten."

En dus passeerden vooral het belang van cultuur, onderwijs en infrastructuur de revue.

Wat het de regio oplevert en op welke termijn, kon buitenstaander Dijkstra niet zeggen. ,,Je kijkt als Kamerlid altijd eerst naar het algemeen belang. Maar dit was voor Twente zonder meer een nuttig werkbezoek."

Gezien worden en bekend zijn als regio - daar draait het om. ,,Wat dat betreft doen we het zo gek nog niet", weet Ten Broeke. ,,Mark Rutte komt hier regelmatig en weet wat er speelt. Er zijn weinig regio's waar Mark zo vaak komt als Twente."