Europa zet wereldwijde handelsstandaard

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, September 14 2017, 2:28.

Commissaris Malmström gaat vandaag nader in op het brede scala aan initiatieven op handelsgebied dat gisteren tijdens de State of the Union werd gepresenteerd. D66-Europarlementariër Marietje Schaake: “Europese ambitie voor moderne handelsregels is nodig in een snel veranderende wereld. Nu landen als China en de Golfstaten een steeds assertievere rol spelen op het economisch wereldtoneel, en Trump kiest voor protectionisme, maakt Europa de keuze voor handel op basis van duidelijke regels. De assertieve agenda die gisteren werd gepresenteerd, stelt de EU in staat wereldwijd de standaard zetten.”

Transparantie

De Commissie gaat vanaf nu het voorgestelde onderhandelingsmandaat voor onderhandelingen openbaar maken. Tot nu toe weigerde de Raad van regeringen vaak het mandaat openbaar te maken. Schaake: "D66 streeft naar maximale transparantie in handelsonderhandelingen. Het is goed om te zien dat de Commissie het heft in eigen handen neemt en niet langer wacht op de Raad met het openbaar maken van de kaders van onderhandelingen. Zo kunnen geruchten de kop in worden gedrukt en kan iedereen meegenomen worden in het belang van moderne handelsregels." De Commissie kondigde tevens onderhandelingen met Nieuw-Zeeland en Australië aan. Onder het nieuwe initiatief van de Commissie zullen de mandaten voor deze onderhandelingen voor het eerst volledig transparant zijn.

Buitenlandse overnames

Het voorstel van de Europese Commissie creëert een gelijk speelveld binnen de EU maar vergroot het risico op oneigenlijk protectionisme. Schaake: “Het is belangrijk ervoor te zorgen dat strategische sectoren die raken aan onze nationale veiligheid, waar ook essentiële technologieën onder vallen, niet zomaar in buitenlandse handen vallen. Toch moeten we oppassen dat het voorstel van de Commissie niet wordt gebruikt om strategische economische sectoren te beschermen, onder het mom van veiligheid of openbare orde. Dat zal zonder meer met tegenmaatregelen uit bijvoorbeeld China worden beantwoord. Ook is het slecht voor de geloofwaardigheid van de EU, om de regels op te rekken juist wanneer we willen dat andere landen zich aan handelsregels houden."

De persconferentie van Commissaris Malmström vindt vandaag om 12:00 plaats en is hier te volgen.

Schaake presenteerde gisteren haar initiatiefrapport waarin ze oproept tot een Europese digitale handelsstrategie te komen.