Regeerakkoord 1977
Source: Parlement.com.
Het regeerakkoord van 1977 omvat de afspraken gemaakt tussen regeringspartijen CDA1 en VVD2 en vormde de basis voor het kabinet-Van Agt I3. Dit regeerakkoord telde 108 pagina's. Centraal in het akkoord stond het grenzen stellen aan overheidsbemoeienis.
Dit waren een aantal van de belangrijkste beleidsafspraken uit het regeerakkoord:
Contents
-
-Terugdringen van de werkloosheid tot een niveau van 150.000 werklozen.
-
-Inflatie beperken tot 1 procent per jaar.
-
-Bij de onteigening van grond de schadeloosstelling baseren op de verkeerswaarde hiervan.
-
-De sociale zekerheid zeer gematigd laten stijgen om het begrotingstekort in toom te houden.
-
-Tot stand brengen van een basisschool voor 4- tot 12-jarigen.
-
-Ontwikkeling en vernieuwing van een middenschool voor 12- tot 16-jarigen.
-
-Instelling nieuwe wet studiefinanciering voor het hoger onderwijs.
-
-Introductie van een wetsvoorstel voor een aanvaardbare regeling voor het toestaan van abortus.
-
-Instelling van een Ombudsvrouw ten aanzien van problemen betreffende de emancipatie van de vrouw.
-
-Inzetten op zoveel mogelijk besparen van energie in de samenleving door o.a. subsidie voor isolatie en energiebesparende investeringen in het bedrijfsleven.
-
-Opschorten plannen voor de bouw van drie kerncentrales.
-
-Een minimum norm stellen van 1.5 procent van het netto nationaal inkomen voor ontwikkelingssamenwerking.
-
-Inzetten op versterking en verdieping van de Europese Gemeenschap, met meer zeggenschap voor het Europees Parlement.
-
-Internationaal inzetten op het beëindigen van de apartheid in Zuid-Afrika.
-
-Grenzen stellen aan overheidsbemoeienis, extra taken laten oppakken alleen wanneer er daarmee maatschappelijke nood is of onrecht moet worden opgeheven.
-
-Nastreven van decentralisatie van bestuurlijke verantwoordelijkheden.
Meer over
- 1.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 2.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 3.Dit kabinet van CDA en VVD kwam na een lange formatieperiode tot stand, nadat vorming van een tweede kabinet-Den Uyl was mislukt. Hoewel de PvdA bij de verkiezingen van 1977 de grootste partij was geworden, werd CDA-leider Dries van Agt premier.
- 4.De kabinetsformatie uit 1977 was de tot dan langdurigste uit de geschiedenis. Ruim een half jaar (208 dagen) werd gepoogd een kabinet van PvdA, CDA en D66 te vormen ('het tweede kabinet-Den Uyl'), maar het wederzijdse wantrouwen tussen PvdA en CDA verhinderde dat. De PvdA wilde de verkiezingswinst 'vertaald' zien, het CDA wilde gelijkwaardigheid in het kabinet. Na de mislukking slaagden CDA en VVD er, onder leiding van informateur Van der Grinten, in betrekkelijk korte tijd (ongeveer een maand) in om een kabinet te vormen.
- 5.Regeringsprogramma's en regeerakkoorden hebben gemeen dat schriftelijk het voorgenomen beleid van een toekomstig kabinet wordt vastgelegd. Een regeringsprogramma kan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de coalitiefracties, maar dit is niet strikt noodzakelijk.