Europees Parlement wil belasting voor digitale bedrijven - Main contents
Alleen samen kunnen landen opboksen tegen bedrijven als Facebook en Google en ander internetreuzen.
Google en Facebook worden tegenwoordig overal gebruikt en zijn razend populair. Hierdoor verdienen beide bedrijven veel aan Nederlandse gebruikers. Maar waarom betalen ze geen belasting in Nederland, net als jij en ik? Het is tijd voor een eerlijke en efficiënte Europese winstbelasting.
In heel Europa gaat het over de afgelopen drie jaar om ruim 5 miljard aan gemiste opbrengsten.
Het huidige belastingsysteem is oud en niet ingericht op het digitale tijdperk. Hierdoor kunnen internetreuzen al hun opbrengsten boeken in het land waar de winstbelasting het laagst is. Als je kijkt naar de cijfers kijkt zien we dat Nederland ongeveer 215 miljoen aan opbrengsten misloopt door Google en Facebook. In heel Europa gaat het over de afgelopen drie jaar om ruim 5 miljard aan gemiste opbrengsten. Hierdoor is er minder geld voor publieke voorzieningen en wordt de belastingdruk voor andere bedrijven en voor gewone mensen, zoals jij en ik, hoger.
(tekst gaat verder onder de tweet)
EU-belastingopbrengst 5,1 miljard lager door Google & Facebook - berekende @paultang https://t.co/LF6zLxbyqZ pic.twitter.com/1X2gfHBNVQ
— PvdA Europa (@pvdaeuropa) 14 september 2017
Daarom moeten we ervoor zorgen dat alle bedrijven straks onder een nieuw Europees regime vallen. En dus niet alleen ‘klassieke’ bedrijven maar ook de internetsector. In het Europees Parlement werk ik aan een voorstel voor een eerlijker en efficiënter belastingsysteem. Ook grote Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland willen een moderne aanpak. Afgelopen weekend spraken de Europese ministers van Financiën over de mogelijkheden voor een nieuwe Europese winstbelasting.
We leven in de 21ste eeuw en daar hoort een belastingsysteem bij dat ook geschikt is voor het digitale tijdperk.
Helaas zijn nog niet alle landen aan boord, maar er komt steeds meer steun voor het voorstel van het Europees Parlement. Dat is logisch, want juist op het gebied van belastingontwijking is Europa sterker dan een individueel lidstaat. Alleen samen kunnen landen opboksen tegen bedrijven als Facebook en Google en ander internetreuzen. We leven in de 21ste eeuw en daar hoort een belastingsysteem bij dat ook geschikt is voor het digitale tijdperk.