Blijf van onze vrouwen af

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Monday, September 18 2017, 3:43.

Ik las onlangs de conclusies uit een onderzoek van het bureau voor de grondrechten. Tot mijn grote schrik blijkt dat een op de drie vrouwen boven de vijftien in de EU te maken heeft gehad met fysiek of seksueel geweld. Sterker nog, het schijnt dat iedere week gemiddeld vijftig vrouwen zelfs vermoord worden door een partner of voormalige minnaar.

Verschrikkelijke cijfers die je wakker houden. In 2011 kwam de Europese Unie bijeen in Istanbul met de eerste plannen om een einde te maken aan het geweld tegen vrouwen. Er is weliswaar een structuur gecreëerd, maar het daadwerkelijke initiatief was nog niet geratificeerd. Tot nu toe?

Ik was deze week in Straatsburg en de concrete plannen liggen op tafel. Het verdrag hanteert de 3 P’s. Prevention, Protection en Prosecution. Via deze drietrapsraket moeten we dus geweld gaan voorkomen, vrouwen beschermen en de schoften met losse handjes aan gaan pakken. Psychologische vernederingen, seksueel geweld en stalking. Om maar eens een paar verschrikkelijke mind games te noemen waar sommige vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Dit verdrag zou hier dus bij kunnen helpen

Het uiteindelijke doel? Een synchrone lijn. Als we een synchroon beleid binnen de Unie hebben, dan kunnen we eensgezind een einde maken aan deze praktijken. Komt er dan een soort commando eenheid die dit moet aanpakken? Helaas niet. Wel zijn er nieuwe commissies vol deskundigen die het moeten gaan regelen. Dus met andere woorden: De Europese Unie voegt nu eindelijk de daad bij het woord en wil dus eindelijk een einde maken aan deze agressie. Het plan is dus een combinatie van educatie, hardere maatregelen en samenwerking. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Is dit een blauwdruk om dit geweld te laten stoppen? Ik hoop het.