Vragen over het bericht dat Noord-Koreaanse dwangarbeiders in Europa zouden hebben gewerkt aan de bouw van een Deens marineschip

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, September 26 2017.

Vragen van de leden Ten Broeke (VVD) en Karabulut (SP) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Noord-Koreaanse dwangarbeiders in Europa zouden hebben gewerkt aan de bouw van een Deens marineschip (ingezonden 26 september 2017).

Vraag 1

Kunt u zich herinneren dat u op 31 mei jl. gevraagd is of Noord-Koreaanse dwangarbeiders - al dan niet onder dwang - hebben gewerkt aan NAVO-schepen en, indien het geval, hoe dit mogelijk was gezien de enorme veiligheidsrisico’s? 1)

Vraag 2

Bent u bekend met het bericht “North Koreans were involved in construction of new Danish Navy vessel, report says”? 2)

Vraag 3

Kunt u nu wel antwoorden of, dan wel bevestigen dat, Noord-Koreaanse dwangarbeiders weliswaar niet hebben meegewerkt aan de bouw van Nederlandse schepen, maar wel aan de bouw van een schip van een NAVO-bondgenoot?

Vraag 4

Is er in uw ogen sprake van een veiligheidsrisico? En zijn er door de Deense regering reeds maatregelen genomen of aangescherpt om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen?

Vraag 5

Is deze kwestie reeds besproken in NAVO-verband? Zo neen, bent u voornemens om dit te agenderen?