D66: EU reactie nodig op afzwakken mensenrechtenonderzoek Jemen door Saoedi-Arabie

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, September 29 2017, 2:47.

Nederland maakte zich deze week in de VN-Mensenrechtenraad sterk voor een internationale, onafhankelijke commissie die mensenrechten schendingen in Jemen moet onderzoeken. De Raad stemde vandaag over Jemen, maar onder druk van Saoedi-Arabië werd het Nederlandse voorstel sterk afgezwakt.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert: "Voor het eerst in jaren is er in de Mensenrechtenraad een consensus over de situatie in Jemen. Dat is een stap in de goede richting, maar toch is deze week gebleken dat bepaalde landen proberen hun verantwoordelijkheid voor de enorme verwoesting en menselijk leed in Jemen te ontlopen. Dat is onacceptabel. De politieke en economische druk op landen die het Nederlandse voorstel steunden is ook vergaand en ongepast. Dit soort acties door Saoedi-Arabië zijn helaas niets nieuws maar kunnen niet langer zonder reactie vanuit de hele EU blijven."

Wapenembargo

Een aantal lidstaten, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, leveren voor miljoenen euro's wapens aan Saoedi-Arabië. Schaake heeft al eerder opgeroepen op tot een wapenembargo. Schaake: "Een internationale onderzoekscommissie was ook één van de prioriteiten van de Europese Unie, maar is nu door commerciële belangen en de actieve campagne van Saoedi-Arabië ondermijnd. Mensenlevens, maar ook onze geloofwaardigheid staan op het spel. EU buitenlandchef Mogherini moet nu glashelder duidelijk maken dat het gedrag van Saoedi-Arabië niet wordt getolereerd. Dat kan door zo snel mogelijk een wapenembargo, dat door alle lidstaten wordt nageleefd, in te stellen."

De oorspronkelijke resolutie die door Nederland werd ingediend is hier te vinden.