Turbulentie bij Ryanair

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, October 3 2017, 3:43.

Ik neem aan dat u wel eens een aflevering van de Britse comedy “come fly with me” heeft gezien? Op hilarische wijze worden dagelijkse praktijken op een vliegveld geanalyseerd. In deze serie komt ook de Ierse fictieve low-budget maatschappij “Our lady Air” voor, die op slinkse wijze haar reizigers oplicht. Wie had gedacht dat de comedy “come fly with me” op waarheid gebaseerd was? Niet alleen heeft Ryanair de vakantieplannen van duizenden mensen in de war gegooid. Het begint nu pijnlijk duidelijk te worden dat al die goedkope vluchten alleen mogelijk waren door de slechte arbeidsomstandigheden bij het personeel. Iets wat trouwens bij alle low-budget maatschappijen het geval is.

ZZP´ers hebben veel voordelen. Maar bij Ryanair komen ze terecht in een slangenkuil. Doordat het personeel wordt ingehuurd als ZZP’er draagt Ryanair zelf geen zorg voor de arbeidsvoorwaarden. Sterker nog, de ZZP’ers worden geacht in Ierland ingeschreven te staan om zo vakbondsvorming te voorkomen. Daarnaast zijn er genoeg redenen om personeel niet uit te betalen, als er sprake is van overuren, ziekte of vakantiedagen.

We moeten een einde maken aan deze Ierse angstcultuur. Die arbeidsomstandigheden moeten echt verbeterd worden. Het kan niet dat mensen zonder inspraak en met nog minder salaris naar hun werk gaan. We zullen meer actie moeten voeren om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Anders bereiken we slechts drie dingen: Reizigers worden gedupeerd, arbeiders worden schandalig behandeld voor een karig salaris en CEO Michael O’Leary wordt slapend rijk